Terug
Terug

Opgezette voeten: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Opgezette voeten, medisch bekend als perifeer oedeem, kunnen een bron van ongemak zijn en wijzen vaak op onderliggende gezondheidsproblemen. Deze aandoening treedt op wanneer overtollig vocht zich ophoopt in de weefsels van de voeten en enkels, waardoor ze opzwellen en pijnlijk worden. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van opgezette voeten om een beter begrip te krijgen van deze veelvoorkomende aandoening.

Opgezette voeten

Oorzaken van opgezette voeten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van opgezette voeten, waaronder:

 1. Slechte circulatie: Een verminderde bloedcirculatie kan leiden tot vochtophoping in de benen en voeten, waardoor ze opzwellen.
 2. Lange periodes van staan of zitten: Langdurig staan of zitten kan de bloedcirculatie vertragen en bijdragen aan de ontwikkeling van opgezette voeten.
 3. Warm weer: Hoge temperaturen kunnen de bloedvaten verwijden en vochtretentie veroorzaken, wat kan leiden tot opgezette voeten en enkels.
 4. Zwangerschap: Hormonale veranderingen en verhoogde druk op de bloedvaten tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot vochtophoping en opgezette voeten.
 5. Medicatiegebruik: Sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende middelen, kunnen vochtretentie veroorzaken als bijwerking, wat kan leiden tot opgezette voeten.

Symptomen

Opgezette voeten kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Zwelling: De voeten en enkels kunnen opzwellen door vochtophoping in de weefsels, wat kan leiden tot pijn en ongemak.
 2. Stijfheid: De voeten kunnen stijf aanvoelen en de mobiliteit beperken, waardoor lopen en andere dagelijkse activiteiten moeilijk kunnen zijn.
 3. Huidveranderingen: De huid van de voeten kan strak aanvoelen en glanzend worden als gevolg van de zwelling, en er kunnen putjes achterblijven als er op de gezwollen gebieden wordt gedrukt.
 4. Pijn: De voeten kunnen pijnlijk aanvoelen, vooral bij langdurig staan of lopen, en kunnen leiden tot vermoeidheid en ongemak.

Behandelingen voor opgezette voeten

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van opgezette voeten te verlichten en de onderliggende oorzaken aan te pakken, waaronder:

 1. Rust en elevatie: Rust nemen en de voeten omhoog houden kunnen helpen om de zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Probeer de voeten regelmatig omhoog te houden, bijvoorbeeld door ze op kussens te leggen terwijl u zit of ligt.
 2. Compressietherapie: Het dragen van compressiekousen of -sokken kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en vochtophoping in de voeten te verminderen.
 3. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en vochtophoping te verminderen. Probeer dagelijks lichte oefeningen te doen, zoals wandelen of fietsen, om de gezondheid van de voeten te bevorderen.
 4. Gezond dieet: Een gezond dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten kan helpen om vochtophoping te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen.
 5. Medicatie: In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals diuretica worden voorgeschreven om vochtophoping te verminderen en de symptomen te verlichten.

Preventie

Hoewel opgezette voeten soms moeilijk te voorkomen zijn, zijn er enkele maatregelen die kunnen worden genomen om het risico op deze aandoening te verminderen, waaronder:

 1. Vermijd langdurig staan of zitten: Probeer langdurig staan of zitten te vermijden, vooral bij warm weer, om de bloedcirculatie te bevorderen en vochtophoping te voorkomen.
 2. Beweeg regelmatig: Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om de bloedcirculatie te stimuleren en de gezondheid van de voeten te bevorderen.
 3. Hydrateer: Drink voldoende water om het lichaam gehydrateerd te houden en vochtophoping te verminderen.
 4. Draag geschikt schoeisel: Kies schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden om de druk op de voeten te verminderen en vochtophoping te voorkomen. Lees hier meer over goede schoenen.

In conclusie, opgezette voeten kunnen een bron van ongemak zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de symptomen worden verlicht en de gezondheid van de voeten worden bevorderd. Door de oorzaken, symptomen en behandelingen te begrijpen, kunnen mensen effectieve zorg krijgen en genieten van een betere kwaliteit van leven zonder de beperkingen van deze aandoening.

Het schoenenmerk Wolky heeft veel comfort schoenen in de collectie. Neem snel een kijkje en vind jouw nieuwe favorieten!

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!