Terug
Terug

Omhoog staande tenen: wat je moet weten

Omhoog staande tenen zijn een voetklacht waarbij het laatste kootje van de teen omhoog staat. Dit kan vervelende klachten veroorzaken, zoals het knellen van schoenen, pijn aan de voet en eeltvorming. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden om van omhoog staande tenen af te komen. In dit blog behandelen we de kenmerken, oorzaken en behandelingen voor omhoog staande tenen.

Hallux valgus zwembad

De kenmerken van omhoog staande tenen

Bij omhoog staande tenen, staat het laatste kootje van (één van de) tenen omhoog. Ze zijn het tegenovergestelde van hamertenen, die zich juist naar beneden ‘klauwen’. De tenen bewegen zich richting de bovenkant van de schoen, waardoor de teennagels tegen de schoenen of sokken aandrukken. Sokken en schoenen die aan de bovenkant stukgaan, komen daarom vaak voor bij omhoog staande tenen. Ook kan de constante druk tegen de bovenkant van de schoenen, een zwarte of blauwe teennagel veroorzaken.

Klachten bij omhoog staande tenen

Als je tenen omhoog staan, kan dat voor verschillende, vervelende voetklachten zorgen. Zo kan je een blauwe teennagel krijgen, doordat je tenen steeds tegen de bovenkant van je schoenen aan schuren. Ook kunnen er pijnlijke plekken ontstaan aan de tenen die omhoog staan. Er kan zich eelt gaan vormen aan de zij- en onderkant van de tenen of het schuren kan voor pijnlijke likdoorns zorgen. Daarnaast zijn de tenen, met name de grote teen, belangrijk voor de goede afwikkeling van de hele voet. Een stand afwijking kan daardoor ook zorgen voor pijnscheuten in de voet, of klachten in de heupen, knieën of rug.

Wat zijn mogelijke oorzaken van omhoog staande tenen?

Omhoog staande grote tenen worden ook wel jubeltenen genoemd. Zo heet het wanneer het laatste teenkootje in een onnatuurlijke positie staat en zich omhoog beweegt. De tenen kunnen omhoog staan ter compensatie van beperkte bewegelijkheid in het groteteengewricht. Ook kunnen hallux valgus, reuma, doorgezakte voeten of overbelasting de oorzaak van zijn omhoog staande tenen.

Hoe kan je pijn door omhoog staande tenen verlichten?

Lang niet iedereen met omhoog staande tenen, hoeft hier last van te hebben. Er zijn veel mensen met deze voetklacht, die er geen problemen door ervaren. Als je echter wel pijn krijgt aan je voeten, is het verstandig om je schoenen goed onder de loep te nemen. Zorg ervoor dat je goed passende schoenen draagt, die bij de neus voldoende ruimte bieden voor jouw tenen. Het is fijn als de tenen niet tegen de binnenkant van de schoenen aanduwen, om voetklachten te voorkomen. Je kunt eventueel gebruik maken van een teencorrector of teenspreider, om de tenen in de juiste stand te plaatsen. Het is aan te raden om te kiezen voor schoenen met een zachte en rekbare bovenkant, zodat je tenen niet zo in de knel komen te zitten. Ook kan het fijn zijn om zo veel mogelijk op open schoenen, bijvoorbeeld slippers of sandalen, te lopen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden van omhoog staande tenen

Als je veel last hebt van omhoog staande tenen, is het goed om contact op te nemen met een podoloog voor een behandeling. Er zijn niet-operatieve en operatieve behandelmogelijkheden. Wanneer je ervoor kiest om geen operatie te ondergaan, zal een podoloog steunzolen voor je maken, die jouw teen in de juiste positie zetten. Gecombineerd met oefeningen voor de tenen, kan dit voor veel verlichting zorgen. Ook is het een optie om de tenen operatief in de juiste stand te laten zetten. Dit is echter een vrij ingrijpende operatie, met lange hersteltijd. Daarom wordt aangeraden eerst naar niet-operatieve behandelmogelijkheden te kijken, voor er wordt overgegaan op een operatie.

Was dit artikel behulpzaam?

7
1

Meer onderwerpen:

middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer
hallux limitus rigidus

Hallux limitus rigidus

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!