Terug
Terug

Wintervoeten

De koude wintermaanden brengen vaak meer mee dan alleen gezelligheid. Voor sommige mensen betekent winter ook een pijnlijk en oncomfortabel probleem: wintervoeten, ook bekend als ‘perniones’ of ‘chillblains’. Het ontstaat door blootstelling aan kou en kan leiden tot irritatie, pijn, en soms zelfs ontstekingen aan de voet. Vervelend! In dit blog lees je alles over hoe je wintervoeten kunt behandelen.

wintervoeten

Wat zijn wintervoeten?

Wintervoeten ontstaan door de reactie van de huid op kou. Meestal komt dit voor bij temperaturen tussen 0 en 10 graden celsius. Wanneer je huid, met name je voeten, blootgesteld wordt aan koude temperaturen, vernauwen je bloedvaten zich om warmte vast te houden. Een hele normale reactie van je lichaam om je temperatuur op peil te houden! Echter, bij sommige mensen werkt dit mechanisme niet optimaal, waardoor de doorbloeding in de kleinere bloedvaten niet goed verloopt. Zodra de huid weer opwarmt, zetten de bloedvaten uit en kan er vocht en vloed in de omliggende weefsels lekken. Dit leidt tot zwelling en ontsteking.

Wintervoeten komen voornamelijk voor op de tenen (niet voor niets heet het wintervoeten). Toch kan het ook voorkomen op de hielen, handen, oren, of zelfs neus.

Symptomen van wintervoeten

Goed om te weten is dat de symptomen van wintervoeten geleidelijk kunnen ontstaan maar ook plotseling kunnen optreden. Dit is afhankelijk van de blootstelling aan kou en de gevoeligheid van de persoon. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende tekenen van wintervoeten:

  1. Roodheid en verkleuring: De huid kan rood of paarsachtig worden, vooral op de tenen.
  2. Jeuk en irritatie: Een van de eerste tekenen van wintervoeten is hevige jeuk.
  3. Zwelling: De tenen kunnen opzwellen. Vaak voelt dit strak aan.
  4. Pijn: Je tenen kunnen pijnlijk aanvoelen, vooral bij aanraking of beweging.
  5. Blaren of zweten: In ernstige gevallen kunnen er blaren ontstaan, die open kunnen gaan en zweren vormen. Dit kan het risico op infectie vergroten.
  6. Koude, gevoelloze tenen: Soms voelen de tenen koud en verdoofd aan, vooral na langdurige blootstelling aan kou.

Hier lees je meer over koude tenen.

Mogelijke oorzaken

  1. Blootstelling aan kou: Mensen die langere tijd buiten doorbrengen in koude omstandigheden lopen een groter risico op wintervoeten. Let dus op als je een beroep buiten hebt.
  2. Vochtige omgeving: Voeten die langdurig in vochtige omstandigheden verkeren (denk aan natte schoenen na een fikse regenbui) zijn gevoeliger voor kou.
  3. Slechte bloedcirculatie: Mensen met een slechte doorbloeding hebben meer kant om wintervoeten te ontwikkelen omdat hun lichaam minder goed in staat is om de bloedstroom te reguleren. Daarom komt het vaak ook voor bij ouderen en mensen met hart- en vaatziekten.
  4. Slechte schoenen: Het dragen van strakke of slecht geïsoleerde schoenen kan de doorbloeding naar de tenen beperken, wat bijdraagt aan het risico op wintervoeten.
  5. Andere medische aandoeningen: Aandoeningen zoals de ziekte van Raynaud, waarbij de bloedvaten overmatig reageren op kou, kunnen het risico op wintervoeten vergroten.

Preventie van wintervoeten

  1. Draag warme en ademende sokken: Het dragen van dikke, isolerende sokken van natuurlijke materialen zoals wol kan helpen om de warmte rond je voeten vast te houden.
  2. Kies voor waterdichte schoenen: Het dragen van waterdichte schoenen is essentieel om je voeten droog te houden.
  3. Vermijd langdurige blootstelling aan kou: Ja, duh! Van kou krijg je koude voeten kun je wintervoeten krijgen.
  4. Blijf actief: Beweging stimuleert de doorbloeding, wat helpt om je voeten warm te houden.
  5. Warm niet te snel op: Als je koude voeten hebt, is het verleidelijk om ze direct op te warmen bij een kachel of met een warme kruik. Dit kan echter het probleem verergeren, omdat te snelle opwarming de bloedvaten kan beschadigen.

Wat is er nou fijner bij koude voeten als je schoenen hebt die én waterdicht zijn én ook nog eens een lekkere voering hebben, zodat jouw voeten droog en warm blijven? Hier vind je schoenen voor droge én warme voeten.

Behandeling van wintervoeten

  1. Warm je voeten voorzichtig op.
  2. Gebruik hydraterende cremes.
  3. Neem rust en leg je voeten omhoog.
  4. Raadpleeg een arts als de symptomen aanhouden.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Adidas voetbalschoenen

Adidas voetbalschoenen

Lees meer
Asics hockeyschoenen

Waarom Asics hockeyschoenen de perfecte keuze voor hockeyers zijn

Lees meer
scheenbeen

Pijn aan scheenbeen

Lees meer
Laarzen met brede schacht

Laarzen met een brede schacht

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!