Terug
Terug

Wankel gevoel bij het lopen

Een wankel gevoel tijdens het lopen kan een verontrustende ervaring zijn, vooral als het regelmatig voorkomt. Het kan verschillende oorzaken hebben en kan variëren in ernst, van licht ongemak tot ernstige destabilisatie. In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een wankel gevoel tijdens het lopen en enkele tips om ermee om te gaan. Lees snel verder.

Wankel gevoel bij lopen

Mogelijke oorzaken van een wankel gevoel bij het lopen:

 1. Evenwichtsproblemen: Het evenwichtsorgaan in het binnenoor speelt een cruciale rol bij het handhaven van stabiliteit tijdens het lopen. Als er problemen zijn met dit orgaan, zoals bij een evenwichtsstoornis of vestibulaire aandoening, kan dit leiden tot een gevoel van wankelheid.
 2. Spierzwakte: Zwakte in de spieren die verantwoordelijk zijn voor stabiliteit, met name in de benen en enkels, kan leiden tot een wankel gevoel tijdens het lopen. Dit kan het gevolg zijn van gebrek aan beweging, letsel of neurologische aandoeningen.
 3. Neurologische aandoeningen: Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson en neuropathie kunnen het vermogen van het zenuwstelsel om signalen naar de spieren te sturen en coördinatie te regelen, beïnvloeden, wat kan leiden tot een wankel gevoel.
 4. Medicatie: Sommige medicijnen, met name die voor de behandeling van neurologische aandoeningen, kunnen bijwerkingen hebben die een wankel gevoel veroorzaken.
 5. Ouderdom: Veroudering kan leiden tot afname van spierkracht, verminderde balans en afname van het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, wat kan leiden tot een wankel gevoel tijdens het lopen.
 6. Andere medische aandoeningen: Onderliggende medische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, bloedarmoede en infecties kunnen ook een wankel gevoel veroorzaken.

Hoe om te gaan met een wankel gevoel bij het lopen:

 1. Raadpleeg een arts: Als je regelmatig last hebt van een wankel gevoel tijdens het lopen, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Een grondige evaluatie kan helpen bij het identificeren van mogelijke medische aandoeningen of risicofactoren.
 2. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van spieren, het verbeteren van de balans en het aanleren van technieken om het wankel gevoel te verminderen. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen aanbevelen om de mobiliteit en stabiliteit te verbeteren.
 3. Gebruik van hulpmiddelen: Indien nodig kan het gebruik van wandelstokken, looprekken of een rollator helpen bij het handhaven van stabiliteit tijdens het lopen.
 4. Aanpassingen aan de omgeving: Zorg ervoor dat je huis en andere omgevingen waarin je veel beweegt, veilig zijn ingericht om het risico op vallen te verminderen. Dit kan het installeren van handgrepen, het verwijderen van losse tapijten of het verbeteren van de verlichting omvatten.
 5. Zorg voor goede voeding: Een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan het behoud van spierkracht en gezondheid van het zenuwstelsel, wat kan helpen bij het verminderen van een wankel gevoel tijdens het lopen.
 6. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging, met name oefeningen die gericht zijn op balans en stabiliteit, kan helpen bij het verminderen van een wankel gevoel en het behouden van spierkracht en coördinatie.

In conclusie, een wankel gevoel tijdens het lopen kan verschillende oorzaken hebben en kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met de juiste zorg en behandeling kunnen veel mensen een wankel gevoel verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!