Hardloopschoenen smalle voeten

Heb je smalle voeten? Je bent gelukkig niet de enige! Er zijn veel mensen die hier last van hebben, en daarom zijn er heel veel schoenen ontworpen speciaal voor de smallere voet. Ook als je graag hardloopt, zijn er hardloopschoenen voor de smalle voet beschikbaar. We laten je zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van hardloopschoenen in het algemeen en bij smalle voeten in het bijzonder. Lees snel verder!

Hardloopschoenen kopen? Hier moet je op letten

Om lekker te kunnen joggen, hardlopen of sprinten, zijn de juiste schoenen heel belangrijk. Fijne hardloopschoenen voorkomen blessures en pijn aan de voeten. En daarnaast kunnen ze zorgen dat je het hardlopen langer volhoudt. Want als je pijn aan je voeten krijgt tijdens het rennen, zinkt de moed je natuurlijk al snel in de schoenen om weer een rondje te gaan hardlopen. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een goed paar wandelschoenen?

Stabiliteit en demping van hardloopschoenen

Om te weten of je stabiliteit hardloopschoenen nodig hebt, moet je kennis hebben van je looppatroon. Loop je neutraal, of loop je met overpronatie of onderpronatie? Bij overpronatie kantelt je hiel naar binnen. Daardoor komt er meer druk op de binnenkant van je voet te staan. Overpronerende lopers zijn gebaat bij schoenen die meer stabiliteit en ondersteuning bieden, zodat je minder kans krijgt op blessures of hielspoor. Het is natuurlijk lastig om van jezelf te zeggen of je voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen, dus vraag vooral een hardloopbuddy om even naar jouw looppatroon te kijken.

Als je gaat hardlopen, is goede demping belangrijk. Schoenen met demping vangen klappen van het lopen voor je op, zodat jouw voeten dat niet hoeven te doen. De hoeveelheid demping die een hardloopschoen geeft, hangt af van de hardheid van de tussenzool. Het verschilt per persoon hoeveel demping je prettig vindt. Over het algemeen kiezen beginnende hardlopers vaak voor meer demping, omdat het een comfortabeler gevoel geeft.

De juiste maat hardloopschoenen voor smalle voeten

Omdat je voeten uitzetten tijdens het hardlopen, wordt aangeraden om één maatje groter te kiezen dan normaal. Heb je smalle voeten? Dan kan het zijn dat veel hardloopschoenen bij jou wat ruim uitvallen, ook al kies je de juiste lengtemaat. Maar geen paniek, je hoeft nu echt niet je favoriete hobby op te geven, omdat het wat lastiger is om de juiste schoenen te vinden. Wist je namelijk dat er niet alleen lengtematen, maar ook verschillende breedtematen bestaan? Met die kennis in huis, gaat er een wereld voor je open! Want als jij jouw breedtemaat weet, kan je veel gerichter zoeken naar schoenen die passen bij jouw voettype. Hoe je die breedtemaat precies opmeet, lees je hier (interne link), al kunnen ze jou daar in de betere sportwinkel ook goed bij helpen.

Waarom goede hardloopschoenen belangrijk zijn

Goede schoenen zijn altijd belangrijk, maar zeker als je gaat hardlopen en je voeten dus intensief gebruikt. Jouw voeten moeten tijdens het rennen in hoog tempo veel klappen opvangen én je volledige lichaamsgewicht dragen, dus je kan je voorstellen dat de juiste ondersteuning daarbij belangrijk is. Draag je geen goede schoenen, dan kan je allerlei voetklachten ontwikkelen, maar ook blessures oplopen aan andere lichaamsdelen, zoals je knieën.

Welke problemen kun je krijgen met smalle voeten als je gaat hardlopen?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als het gaat om schoenen, wees dan niet koppig of eigenwijs. Ga dus niet hardlopen op een paar schoenen wat eigenlijk te ruim zit voor jouw voeten. Te brede schoenen voor jouw smalle voeten, zorgen voor schuring en wrijving tussen jouw voeten en de schoen. Met blaren, pijntjes en eelt tot gevolg. En als je één ding niet kan gebruiken tijdens het hardlopen, dan zijn dat natuurlijk pijnlijke voeten. Dus zorg ervoor dat je tijdens jouw rondje door het park, schoenen draagt die perfect passen bij jouw voeten.

Tips bij het kopen van smalle hardloopschoenen

Als je een nieuw paar hardloopschoenen gaat kopen, is het slim om je oude paar mee te nemen. Aan het profiel van de schoenen, kan je namelijk jouw looppatroon aflezen. Daarmee kunnen ze je in de sportwinkel adviseren welk type hardloopschoen het meest geschikt is voor jouw loopstijl. Ook is het tijdstip waarop je hardloopschoenen koopt, van belang. Je voeten zijn in de ochtend nog koud, waardoor je snel een maat te klein koopt. Aan het einde van de dag zijn je voeten wat meer gezwollen, dus dat is het beste moment om je schoenen te kopen.

 

Lees meer over Hardloopschoenen smalle voeten:

De juiste Pumps bij Smalle voeten voor Regen

De juiste Pumps bij Smalle voeten voor Regen

Lees meer
De juiste slippers bij smalle voeten voor de stad

De juiste slippers bij smalle voeten voor de stad

Lees meer
De juiste Sandalen bij Smalle voeten voor Hiken

De juiste Sandalen bij Smalle voeten voor Hiken

Lees meer
De juiste Enkellaarsjes bij Smalle voeten voor Regen

De juiste Enkellaarsjes bij Smalle voeten voor Regen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!