Terug
Terug

Schoenmaat meten

Het lijkt zo’n alledaagse handeling: een nieuwe paar schoenen kopen. Maar hoe vaak hebben we niet geworsteld met schoenen die te strak zitten, te los zijn of gewoon niet goed passen? Een van de meest over het hoofd geziene aspecten van het schoenen kopen is het nauwkeurig meten van je schoenmaat. Een juiste pasvorm is essentieel voor comfort, ondersteuning en gezonde voeten op de lange termijn. In deze blog duiken we dieper in op het belang van een juiste schoenmaat, hoe je deze correct kunt meten en waarom het zo cruciaal is voor je algehele welzijn.

Schoenmaat opmeten

Waarom is een juiste schoenmaat belangrijk: schoenmaat meten?

 1. Comfort: Schoenen die te klein of te groot zijn, kunnen leiden tot pijnlijke drukpunten, blaren en eeltplekken, waardoor het comfort aanzienlijk afneemt.
 2. Ondersteuning: De juiste schoenmaat zorgt voor de juiste ondersteuning van de voetboog, hiel en enkel, waardoor de kans op blessures zoals verstuikingen en verrekkingen wordt verminderd.
 3. Gezondheid van de voeten: Onjuist passende schoenen kunnen leiden tot verschillende voetaandoeningen, waaronder likdoorns, eeltplekken, hamertenen en zelfs blijvende misvormingen van de voetstructuur.
 4. Houding: Schoenen die niet goed passen, kunnen de houding beïnvloeden en leiden tot rug-, heup- en knieklachten op de lange termijn.

Hoe meet je je schoenmaat?

Het meten van je schoenmaat is een eenvoudig proces dat je thuis kunt uitvoeren. Volg deze stappen voor een nauwkeurige meting:

 1. Bereid je voor: Zorg ervoor dat je een meetlint, een stuk papier, een pen en een paar sokken hebt om een nauwkeurige meting uit te voeren.
 2. Plaats je voet: Ga zitten op een stoel en plaats je voet op het stuk papier, met je hiel tegen een muur.
 3. Meet de lengte: Gebruik het meetlint om de afstand te meten tussen de achterkant van je hiel en het langste punt van je tenen. Noteer deze meting in centimeters.
 4. Meet de breedte: Meet ook de breedte van je voet door de omtrek op het breedste punt van je voet te meten. Noteer ook deze meting.
 5. Vergelijk met maattabellen: Gebruik de verzamelde metingen om te bepalen welke schoenmaat het beste bij je past. Raadpleeg online maattabellen van schoenfabrikanten om de juiste maat te vinden op basis van je metingen.
 6. Pas schoenen in de winkel: Als je schoenen in de winkel past, zorg er dan voor dat je beide voeten meet en schoenen past in de namiddag of avond, wanneer je voeten meestal iets groter zijn.

Waarom is een professionele schoenmaat meten belangrijk?

Hoewel thuis meten een goed startpunt is, kan het raadplegen van een professionele schoenwinkel of een podotherapeut voordelen hebben, zoals:

 1. Deskundig advies: Schoenwinkels meten vaak nauwkeurig je voeten en kunnen deskundig advies geven over welke schoenen het beste passen bij jouw voetvorm en -type.
 2. Pasvormtest: In schoenwinkels kun je verschillende schoenen passen en ervaren hoe ze aanvoelen tijdens het lopen, wat kan helpen bij het vinden van de perfecte pasvorm.
 3. Maataanpassing: Sommige mensen hebben asymmetrische voeten of specifieke voetproblemen die een aangepaste maat vereisen. Een professionele meting kan helpen bij het vinden van schoenen die hiermee rekening houden.

Tips voor het kopen van schoenen

 1. Pas altijd beide schoenen: Voeten kunnen van grootte verschillen, dus pas altijd beide schoenen en koop de maat die past bij de grootste voet.
 2. Koop schoenen in de middag of avond: Voeten kunnen gedurende de dag iets opzwellen, dus koop schoenen later op de dag wanneer je voeten op hun grootst zijn. Meer over de breedtemaat van schoenen vind je hier.
 3. Loop rond: Loop rond in de schoenen voordat je ze koopt om te controleren op eventuele ongemakken of wrijving.
 4. Kies de juiste breedte: Veel schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtematen, dus kies de breedte die het beste past bij je voet.

Conclusie

Een juiste schoenmaat is essentieel voor comfort, ondersteuning en algehele voetgezondheid. Door je schoenmaat nauwkeurig te meten en schoenen te kiezen die goed passen, kun je blessures voorkomen, het comfort verbeteren en de gezondheid van je voeten bevorderen. Of je nu zelf je maat meet of professioneel advies zoekt, het vinden van de perfecte schoenmaat is een investering in je algehele welzijn en dagelijks comfort. Het schoenenmerk Wolky staat bekend om de comfortschoenen in de collectie. Bekijk de website en vind jouw favoriete nieuwe schoenen!

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!