Terug
Terug

Neuropathie voeten

Neuropathie is een veelvoorkomende aandoening die een significant effect kan hebben op het dagelijks leven van mensen. Neuropathie omvat een schade aan het zenuwstelsel, wat leidt tot symptomen van tintelingen, gevoelloosheid, spierzwakte en soms ernstige pijn. Neuropathie in de voeten treft veel mensen, vooral degenen met diabetes. In deze blog bespreken we de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingsopties voor neuropathie voeten.

neuropathie voeten

Wat is neuropathie?

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen die informatie van de hersenen en het ruggenmerg naar andere delen van het lichaam overbrengen. De schade kan voortkomen uit verschillende bronnen, zoals diabetes, letsel, infecties, of auto-immuunziekten.

Wat zijn neuropathie voeten?

Specifiek neuropathie in de voeten treft veel mensen. Neuropathie voeten wordt ook wel perifere neuropathie genoemd. Het verwijst naar de zenuwen die zich naar de voeten uitstrekken. Deze zenuwen zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van signalen tussen de hersenen en de voeten. Bij deze vorm van neuropathie zijn deze specifieke zenuwen beschadigd.

Oorzaken van neuropathie in de voeten

Zowel voor neuropathie als neuropathie in de voeten bestaan er verschillende oorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken op een rijtje.

 • Diabetes: Chronisch hoge bloedsuikerspiegels kunnen zenuwschade veroorzaken, wat leidt tot diabetische neuropathie.
 • Infecties: Sommige infecties kunnen neuropathie veroorzaken. Denk aan HIV en Lyme ziekte.
 • Auto-immuunziekten: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis en lupus kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken.
 • Letsel: Fysiek trauma zoals blessures of operaties kan schade aan de zenuwen veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van neuropathie in de voeten?

De symptomen van neuropathie in de voeten kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen geleidelijk aan verergeren. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Tintelingen of prikkelingen: Een gevoel van tintelingen of prikkelingen in de voeten. Vaak wordt het omschreven als ‘pinnen en naalden’.
 • Gevoelloosheid: Verminderd gevoel in de voeten, wat het moeilijk kan maken om temperatuur of pijn te voelen.
 • Brandende pijn: Een branderig gevoel, vooral in de nacht.
 • Spierzwakte: Verminderde spierkracht in de voeten, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het lopen of staan.
 • Balansproblemen: Moeilijkheden met evenwicht en coördinatie, waardoor het risico op vallen toeneemt.

Behandeling

De behandeling van neuropathie in de voeten richt zich meestal op het verlichten van symptomen en het aanpakken van de onderliggende oorzaken. Mogelijke behandelingsopties zijn de volgende:

 • Medicijnen: Pijnstillers kunnen helpen bij het beheersen van pijn en ongemak.
 • Fysiotherapie: Oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van spierkracht, flexibiliteit en balans.
 • Levensstijl: Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van alcohol kunnen bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het verminderen van symptomen.
 • Alternatieve therapieën: Acupunctuur, massage en supplementen kunnen ook nuttig zijn bij sommige mensen met neuropathie voeten.
 • Neuropathie sokken: Speciaal ontworpen voor mensen met neuropathie om te helpen hun symptomen te beheersen en hun comfort te verbeteren. Neuropathie sokken kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van mensen met zenuwpijn in de voeten. Lees meer over neuropathie sokken in dit blog.

Neuropathie in de voeten kan een uitdagende aandoening zijn. Met de juiste diagnose, behandeling en maatregelen kunnen veel mensen hun symptomen effectief beheren en een actieve levensstijl behouden. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken bij de eerste symptomen van neuropathie om verdere complicaties te voorkomen. Neem contact op met je arts als je denkt neuropathie te hebben.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!