Terug
Terug

Sokken als oplossing voor neuropathieklachten voeten

Verminderde balans en coördinatie, tintelingen, een scherpe pijn, gevoelloosheid, zwak en branderig gevoel aan de voeten. Dit zijn enkele klachten die mensen met neuropathie aan hun voeten kunnen ervaren. Het vinden van sokken voor deze gevoelige voeten kan soms een zoektocht zijn. Bij neuropathie is het van belang om (zover het kan) in beweging te blijven. In dit blog lees je meer over neuropathie en mogelijke verlichting van neuropathieklachten aan de voeten door gebruik van lichte compressiesokken.

Neuropathie voeten

Neuropathie, wat is dat?

Bij neuropathie is er sprake van zenuwschade. Dit kan op verschillende plekken optreden, zo ook bij de voeten. Zenuwen zijn essentieel voor de communicatie tussen de hersens en onze spieren, huid en andere organen. Sommige zenuwen zorgen ervoor dat je kunt bewegen en weer andere zenuwen zorgen ervoor dat je kan voelen. Bij een beschadiging van bepaalde zenuwen kunnen de hersens soms niet meer het signaal afgeven dat je bijvoorbeeld kou, warmte of pijn voelt. Beschadiging aan andere zenuwen kunnen juist ervoor zorgen dat bewegen moeizaam gaat. Bij polyneuropathie heb je schade aan meerdere zenuwen, bijvoorbeeld aan beide voeten of benen.

Hoe ontstaat neuropathie?

Neuropathie in de voeten kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan diabetes (sterke wisselingen in de glucosewaarden in het bloed kunnen de zenuwen beschadigen), roken, overmatig gebruik van alcohol en verzadigd vet, overgewicht en onvoldoende beweging. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld bij chemotherapie) of een auto-immuunziekte kunnen bepaalde cellen beschadigen.

Wat voel ik?

De symptomen van neuropathie zijn per persoon verschillend. Meestal begint het met een verminderd gevoel (van pijn en warmte) bij de voeten. Daarnaast kan je last hebben van een stekende of brandende pijn. Tintelingen, krampen en krachtverlies kunnen ook daarbij horen. Dit zijn maar enkele klachten die als gevolg van neuropathie kunnen ontstaan.

Sokken speciaal ontworpen voor neuropathie

De sokken moeten niet knellen zodat ze de bloedsomloop kunnen bevorderen. Daarnaast moeten ze extra stabiliteit en comfort kunnen bieden om beweging te stimuleren. Ergens mee bezig zijn en dus ontspanning zoeken, haalt de pijn niet weg maar zorgt ervoor dat je minder last hebt. Een wandeling maken kan bijvoorbeeld voor wat afleiding zorgen. Om de pijn aan deze gevoelige voeten enigszins te verlichten is naast goede schoenen dus ook belangrijk om goede sokken te vinden.

Aan dit artikel mogen geen rechten worden ontleend. Voor specifiek medisch advies met betrekking tot neuropathieklachten en mogelijke oplossingen kunt u een specialist of arts raadplegen. 

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!