Terug
Terug

Doof gevoel in voet

Een doof gevoel in de voet is een veelvoorkomende klacht die iedereen op een bepaald moment kan ervaren. Hoewel het in veel gevallen onschuldig en tijdelijk is, kan aanhoudende of terugkerende gevoelloosheid in de voet wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht vereist. In deze blog bespreken we mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen van een doof gevoel in de voet.

doof gevoel in voeten

Wat is een doof gevoel in de voet?

First things first: wat is een doof gevoel in de voet nu eigenlijk? Een doof gevoel in de voet is een verlies van gevoel in een deel of de hele voet. Dit gevoel kan gepaard gaan met tintelingen, een branderig gevoel of zelfs pijn. In de volksmond wordt ook wel gezegd dat de voet ‘slaapt’. Het kan variëren van mild ongemak tot een ernstig gevoel van verlies van controle over de voet.

Oorzaken van dit dove gevoel

 1. Slechte bloedsomloop: Een van de meest voorkomende oorzaken van een doof gevoel in de voet is een slechte bloedsomloop. Wanneer de bloedtoevoer naar de voet wordt belemmerd, kunnen de zenuwen en weefsels onvoldoende zuurstof ontvangen, wat kan leiden tot gevoelloosheid. Waarschijnlijk heb je dit zelf wel eens gemerkt: als je bijvoorbeeld lang op je voet hebt gezeten of in kleermakerszit, kan het zijn dat je voet gaat tintelen en ‘slapen’. Dit komt doordat de bloedtoevoer kort is afgekneld.
 2. Zenuwcompressie: Zenuwcompressie of beknelling kan ook een doof gevoel in de voet veroorzaken. Als gevolg van een hernia, het tarsaal tunnel syndroom, of morton’s neuroom kan dit dove gevoel optreden.
 3. Verwondingen en trauma: Verwondingen aan de voet, enkel of rug kunnen zenuwen beschadigen en leiden tot gevoelloosheid. Door bijvoorbeeld breuken of verstuikingen.
 4. Leefstijlfactoren: Meer onschuldige oorzaken van dove voeten zijn verschillende leefstijlfactoren. Denk aan langdurig zitten of staan, het dragen van slecht passende schoenen, maar ook overmatig alcoholgebruik. Deze activiteiten kunnen bijdragen aan het ontstaan van een doof gevoel in de voet.

Symptomen die geassocieerd worden met een doof gevoel in de voet

Naast het verlies van gevoel in de voet kunnen verschillende andere symptomen worden ervaren. Een tintelend of prikkend gevoel dat gepaard gaat met gevoelloosheid is hier een van. Ook kan acute of chronische pijn optreden, afhankelijk van de oorzaak. Verminderde spierkracht in de voet of het been is een symptoom van dove voeten. Daarnaast kan je een warm of branderig gevoel hebben in je voeten. Moeite met lopen of staan kan een gevolg zijn.

Behandelopties voor een doof gevoel in de voet

 • Leefstijlveranderingen: Bij milde gevallen of gevallen die worden veroorzaakt door de leefstijl, kunnen eenvoudige veranderingen al effectief zijn. Denk aan regelmatige beweging om de bloedsomloop te verbeteren en de druk op de zenuwen te verminderen. In het verlengde hiervan is een gezond eetpatroon belangrijk om de algehele gezondheid te verbeteren. Ook kun je jouw schoeisel eens goed onder de loep nemen. Het dragen van goed passende, ondersteunende schoenen kan helpen bij het verminderen van druk op de voeten.
 • Medicatie: Bij ernstigere gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Denk aan bloedverdunners om de bloedsomloop te beïnvloeden. Raadpleeg een arts voor meer informatie over jouw persoonlijke situatie.
 • Fysiotherapie: Je kunt ook baat hebben bij fysiotherapie. Het kan helpen bij het versterken van spieren, het verbeteren van de mobiliteit en het verlichten van zenuwcompressie.
 • Alternatieve therapieën: Sommige mensen vinden verlichting door alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en massage. Proberen kan natuurlijk altijd!

Hoe kun je een doof gevoel in je voet voor zijn?

Uiteraard kunnen niet alle oorzaken van een doof gevoel in de voet worden voorkomen. Toch zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om het risico te verminderen. We lichten ze kort even toe.

 • Regelmatig bewegen: Dit bevordert een goede bloedsomloop en voorkomt zenuwcompressie.
 • Gezonde leefstijl: Een gebalanceerd dieet en het vermijden van overmatig alcoholgebruik kunnen bijdragen aan de gezondheid van zenuwen en bloedvaten.
 • Goede schoenen: Het dragen van schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden, kan veelvoorkomende voetproblemen voorkomen. Het Nederlandse schoenenmerk Wolky heeft uitsluitend goede schoenen in de collectie. Voor elke voet, hebben zij een schoen! Gemaakt van de beste materialen en de meest comfortabele kenmerken: van deze schoenen zullen jouw voeten heel blij worden.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer
hallux limitus rigidus

Hallux limitus rigidus

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!