Terug
Terug

Brandende voeten bij diabetes

Een veelvoorkomend ongemak van mensen met suikerziekte zijn brandende voeten bij diabetes. Diabetici zijn namelijk vatbaarder voor voetproblemen. Wondjes aan de voeten, gevoelloosheid, hele koude voeten of juist een branderig gevoel zijn klachten waar diabetici mee te maken kunnen krijgen. Heel vervelend natuurlijk, en daarom is het ook extra belangrijk om als diabeet goed voor je voeten te zorgen. Waar brandende voeten bij diabetes vandaan komen en wat je kunt doen om klachten te verminderen, lees je in dit artikel. Heb je zeer ernstige diabetes, dan adviseren we je altijd om naar een orthopeed te gaan.

Diabetes schoenen

Waarom heb je soms brandende voeten bij diabetes?

Eén van de symptomen van diabetes, is dat de bloedvaatjes en zenuwen in de voeten beschadigd kunnen raken. Dan stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten, wat kan zorgen voor verschillende voetklachten. Als dit gebeurt, spreek je van zogenaamde diabetesvoeten. Klachten die dan ontstaan, verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen heel weinig gevoel in hun voeten, waardoor ze zelfs wondjes of te krap zittende schoenen niet meer opmerken. Anderen krijgen bijzonder gevoelige voeten, die warm, branderig of tintelend kunnen aanvoelen. Ook kan je last krijgen van krampen in de voeten en benen. Het zijn allemaal erg vervelende klachten, die maken dat diabetici extra goed op hun voetgezondheid moeten letten.

Wat voor schoenen kan ik dragen als ik last heb van brandende voeten bij diabetes?

Omdat je als suikerpatiënt last kan hebben van brandende voeten bij diabetes, is het belangrijk om goede schoenen te dragen, die de kans op klachten verminderen. Het is verstandig om zachte, naadloze schoenen te dragen die de voeten goed ondersteunen. Dit type schoeisel geeft klachten minder kans en zorgt ervoor dat je voeten zo comfortabel en beschermd mogelijk zijn. Het kan alleen best lastig zijn om schoenen te vinden die aan deze voorwaarden voldoen. Daarom heeft schoenenmerk Wolky, expert op het gebied van comfortabel schoeisel, speciale diabetesschoenen ontwikkeld. Deze schoenen zijn extra zacht en comfortabel en hebben geen stiknaden of vervelende randjes. Zo kunnen diabetici ze met plezier dragen.

Meer tips voor diabetesvoeten

Een goede voetverzorging begint bij het dragen van de juiste schoenen. Voor diabetici houdt dit in: zachte, naadloze schoenen die jouw gevoelige voeten voldoende ondersteuning geven en comfortabel aanvoelen. Maar er is meer wat je kunt doen om jouw voeten zo goed mogelijk te verzorgen. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Controleer dagelijks of je geen wondjes, blaren en kloven aan je voeten hebt.
  • Knip de teennagels goed bij (niet te kort) en smeer je voeten dagelijks in met een voedende en hydraterende voetcrème.
  • Loop zo min mogelijk op blote voeten, om wondjes te vermijden. Draag pantoffels in huis.
  • Heb je veel last van je voeten? Maak dan een afspraak bij de huisarts of podotherapeut en laat je medisch adviseren.

Was dit artikel behulpzaam?

2
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!