Terug
Terug

Diabetes schoenen: 8 adviezen om het juiste paar te kopen

Diabetes schoenen zijn er speciaal voor mensen met diabetes. Op deze pagina beschrijven we de voetklachten die je kunt krijgen door diabetes, of je speciale diabetes schoenen nodig hebt en zo ja, hoe je die vindt. 

Diabetes schoenen

Wat zijn diabetes voeten?

Mensen met diabetes, hebben regelmatig last van afwijkingen aan de voet. Wist je dat er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen diabetes hebben? En 25% van alle mensen met diabetes heeft last van voetklachten door hun diabetes. De diabetes, suikerziekte, kan bloedvaatjes beschadigen. Hierdoor stroomt je bloed minder goed door je benen en voeten (neuromapthie). Wat ook vaak voorkomt zijn beschadigde zenuwen. Wat je hiervan merkt, is een verminderd gevoel in je voeten. Bij mensen met diabetes voeten komen ook vaak voetklachten zoals likdoorns, eeltvorming of drukplekken voor. Wanneer je last hebt van diabetes voeten, kun je daar dus behoorlijk wat klachten van ervaren. Daarom is het belangrijk om goede diabetes schoenen te kopen.

Heb ik speciale diabetes schoenen nodig?

Ik heb een diabetesvoet. Wat kan ik doen? Heb ik speciale diabetesschoenen nodig voor mijn voeten? Het is belangrijk om goed voor je voeten te zorgen en dat doe je door goede schoenen te dragen. Zeker voor patiënten met diabetes mellitus type 2, in een gevorderd stadium, zijn diabetesschoenen eigenlijk noodzakelijk. De speciale schoenen verlagen de druk op de plekken waar wondjes zitten of waar wondjes makkelijk kunnen ontstaan.

Toch is het dragen van goede schoenen niet alleen voor mensen met diabetesvoeten de beste optie. Ook voor mensen zonder diabetes is het dragen van goede schoenen belangrijk. Je kunt namelijk op dit moment geen last hebben van je voeten, maar voetklachten kunnen zomaar ontstaan. En ook als je voor langere periodes op verkeerde schoenen loopt, kan dat pijnklachten gaan geven. Investeren in een goede schoen is voor niemand een overbodige luxe.

Zo koop je goede diabetes schoenen

Omdat je last hebt van voetproblemen, ontstaan door je suikerziekte, wil je speciale diabetesschoenen kopen. Waar moet je op letten? Een goede diabetesschoen heeft:

  • Een stevig hakstuk, voor een betere stabiliteit
  • Geen naden, zodat huidirritaties voorkomen worden
  • Ruimte voor een steunzool
  • Een goede, comfortabele pasvorm zodat de tenen voldoende ruimte hebben en je je voet goed kunt afwikkelen
  • Het liefst een hoge sluiting zodat je geen kleine steentjes in je schoen krijgt
  • Een speciale voering die infecties voorkomt
  • De juiste lengte- en breedtemaat
  • Een niet te hoge hak

Diabetes schoenen met een stevig hakstuk

Een schoen met een stevig hielstuk (contrefort) verbetert de stabiliteit van de voet. Hoe steviger de hak van de schoen, hoe beter het om de hiel aansluit. Hierdoor kan ook geen wrijving van de hiel tegen de schoen ontstaan; het slippen van de hiel in en uit de schoen tegen te gaan

Diabetes schoenen van binnen naadloos

Schoenen voor diabetesvoeten hebben geen naden aan de binnenkant van de schoen. Ook de zool is naadloos. Op deze manier kunnen geen irritaties ontstaan die uit kunnen groeien tot wonden en/of ontstekingen.

Afwikkeling van de schoenen

Als je diabetesvoeten hebt kan het buigen van je voet pijn doen. Hierdoor kan het afwikkelen van je voet tijdens het lopen ook pijnlijk zijn en klachten veroorzaken. Een goede schoen, met een eventuele steunzool, kan ondersteuning bieden bij de afwikkeling van de voet en hiermee de pijnklachten verminderen.

Waar koop je schoenen voor diabetes?

Wist je dat er zelfs speciale diabetes schoenen op de markt zijn? Deze schoenen hebben geen harde randen of vervelende stiknaden binnen én hebben een speciale zachte voering met extra foam. Een voorbeeld hiervan zijn de diabetes schoenen van Wolky.

Was dit artikel behulpzaam?

8
2

Meer onderwerpen:

Twee mensen met wandelstokken

Wankel gevoel bij het lopen

Lees meer
Zomerschoenen

Uitgelicht: zomer schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!