Terug
Terug

Blarenpleisters: effectief of niet?

We hebben ze vast allemaal wel eens gehad: blaren. Ze kunnen ontstaan tijdens een fikse wandeling, maar ook tijdens die paar minuten van je nieuwe schoenen inlopen. Eén ding is zeker: blaren zijn flink irritant! Gelukkig bestaan er blarenpleisters. Toch hebben velen een haat-liefde-verhouding met deze hulpmiddelen. In dit blog bespreken we of blaren pleisters nu wel of niet effectief zijn.

blaren

Wat is een blarenpleister?

Blaren ontstaan door wrijving op je huid door bijvoorbeeld vervelende naden in je schoenen. Blaren kunnen pijnlijk zijn en als ze niet goed worden verzorgd, kunnen ze geïnfecteerd raken. Het gebruik van blarenpleisters is een van de meest effectieve manieren om verdere schade te voorkomen en de genezing te bevorderen. Maar, wat is een blarenpleister nu eigenlijk?

Een blarenpleister is een speciaal soort pleister die is ontworpen om wrijving te verminderen, je huid te beschermen en genezing te versnellen. Het verschil met gewone pleisters is dat blarenpleisters een hydrocolloïd laag hebben. Deze laag creëert een soort ’tweede huid’ en vormt een barrière tussen de blaar en bijvoorbeeld je schoenen.

De vochtige omgeving van de blarenpleisters beschermt de blaar en zorgt ervoor dat de genezing kan versnellen. Ook sluit de pleister de blaar volledig af, waardoor er geen vuil of bacteriën in kunnen komen. Het risico op infectie neemt af!

De voordelen van blarenpleisters

  1. Wrijvingsvermindering: Doordat een pleister voor blaren redelijk dik is, biedt het kussenachtige laagje verlichting van de druk en wrijving op de blaar. Hierdoor scheurt de blaar niet open en/of groeit niet verder.
  2. Hydrocolloïd: Zoals gezegd, zorgt deze laag voor een vochtige omgeving waar de blaar sneller in kan genezen.
  3. Infectiepreventie: De pleister dekt de blaar volledig af, waardoor er geen bacteriën en dergelijke bij kunnen komen.
  4. Pijnverlichting: Voor sommige mensen vermindert de pleister ook pijn tijdens het bewegen.

Wanneer zijn de pleisters niet effectief?

We hebben nu allemaal voordelen genoemd, maar je hebt vast wel eens gehoord dat anderen het gebruik van de pleisters afraden. Hieronder lees je enkele redenen waarom blarenpleisters geen goed idee (zouden kunnen) zijn.

  1. Risico op infectie bij open blaren: Je hebt al kunnen lezen dat het juist de kans op infecties verkleind. Maar, als je de blarenpleister pas later hebt opgeplakt, kunnen er al bacteriën in de blaar zijn gekomen. Door er een blarenpleister op te plakken, creëer je een broeierige omgeving waar bacteriën juist goed kunnen groeien.
  2. Te lang laten zitten: Mensen hebben (helaas) de neiging om blarenpleisters te lang te laten zitten. Als ze te lang niet vervangen worden, kunnen ze beginnen los te laten. Je raadt het al: vuil en bacteriën kunnen dan gemakkelijk de blaar in komen.
  3. Lastig te verwijderen: Doordat blarenpleisters zó goed kleven, kan het soms lastig zijn ze weer te verwijderen. Vooral als de huid rondom de blaar al gevoelig is.
  4. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch reageren op de materialen waaruit blarenpleisters gemaakt zijn. In plaats van de blaar te helpen genezen, kun je het probleem hiermee alleen maar verergeren.
  5. Niet altijd geschikt voor open blaren: De pleisters zijn vooral ontworpen voor gesloten blaren. Bij open blaren kan de pleister niet goed hechten, juist irritatie veroorzaken, of niet goed werken.
  6. Natuurlijke genezing wordt belemmerd: Niet iedereen is fan van dit type genezing. Sommigen denken dat het laten ”luchten” van de blaar de beste manier is. Of bijvoorbeeld afsluiten met een steriel verband.
  7. Niet geschikt voor alle plekken: Je hebt het misschien zelf wel eens meegemaakt, bij blarenpleisters of gewone pleisters. ’s Ochtends plak je er een op je kleine teen, en aan het einde van de dag vindt je de losgeraakte pleisters in je sok ergens bij je hak. Helaas blijven ze niet altijd goed plakken.

Wanneer wel gebruiken, wanneer niet gebruiken?

Voordat je een blaar hebt: Bij de eerste tekenen van wrijving, dus als je merkt dat een bepaald gebied op je voet gevoelig wordt of rood kleurt, dan kan een blarenpleister al handig zijn. Zo kun je voorkomen dat de gevoelige plek ook echt een blaar wordt.

Als je een gesloten blaar hebt: Een blarenpleister kun je het best gebruiken bij een gesloten blaar, daar zijn ze immers ook voor bedoeld. Zeker als je nog een stuk moet lopen, kan zo’n pleister zorgen voor verlichting van de druk en wrijving.

Als je een open blaar hebt: Bij een open blaar kun je het beste de blaar even laten ‘luchten’ zodat deze wat kan indrogen. Daarna is het slim hem te bedekken met een steriel verband dat goed blijft zitten.

Voordat je gaat lopen: Helemaal slim? Om te zorgen dat je geen blaren krijgt natuurlijk 😉 Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar met een goed paar schoenen kom je al een heel eind. De schoenen van Wolky zijn gemaakt om de hele dag comfortabel op te lopen. Door de leren binnenvoering, zijn schuurplekken beperkt tot een minimum. Ook wordt zweet snel afgevoerd door dit type voering, waardoor er ook minder wrijving ontstaat. Bekijk al Wolky’s comfortabele schoenen hier.

Hoe gebruik je dan zo’n blarenpleister?

Ben je overtuigd van de werking van blarenpleisters? Helemaal goed! De vraag is dan alleen nog hoe je deze pleister dan zó aanbrengt, dat bacteriën en infecties geen kans maken. Dat vertellen we je graag in onderstaand stappenplan.

  1. Maak de huid schoon: Was je handen en reinig het gebied rond de blaar voorzichtig met water en milde zeep. De huid moet droog zijn voordat je de pleister aanbrengt.
  2. Kies de juiste maat: Blarenpleisters komen in verschillende maten en vormen. Kies een pleister die echt de hele blaar bedekt én nog wat extra ruimte eromheen biedt. Hier vind je blarenpleisters in allerlei maten.
  3. Breng de pleister aan: Verwijder de achterkant en breng deze aan op de blaar. Vermijd luchtbellen onder de pleister!
  4. Laat de pleister zitten: Of anders gezegd: blijf er van af! Een blarenpleister moet je doorgaans meerdere dagen latten zitten.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Zenuwpijn voeten

Pijnlijk! Zenuwpijn in voet

Lees meer
wintervoeten

Wintervoeten

Lees meer
schoenen wit maken

Schoenen wit maken: zo doe je dat!

Lees meer
Stevige schoenen

Het belang van stevige schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!