Terug
Terug

Acupunctuur hielspoor: helpt het echt?

Acupunctuur bij hielspoor is een veel toegepaste methode om de klachten te verminderen. Bij acupunctuur worden hele dunne naaldjes ingebracht om pijn te verlichten. Het is een van oorsprong oosterse geneeswijze, die valt onder de TMC (traditional Chinese medicine). Het is een complex medisch systeem, waarbij het idee is dat klachten in het lichaam ontstaan door een verstoorde balans in de energiebanen. De naalden die worden toegepast, stimuleren en herstellen deze verstoorde balans. Veel mensen zeggen baat te hebben bij deze behandeling voor het verlichten van hun hielspoor klachten.

acupunctuur hielspoor

Wat is hielspoor?

We spreken van hielspoor bij een irritatie aan de peesplaat onder je voet. Deze pees is geïrriteerd of ontstoken, wat voor een stekende pijn in de hiel kan zorgen. Afhankelijk van waar de ontsteking precies is gelokaliseerd, ervaar je een branderig gevoel aan de onderkant van je voet. Dit is vooral zo wanneer je opstaat na lange tijd zitten, of net na het wakker worden. Hielspoor ontstaat door overbelasting, vaak gecombineerd met het dragen van verkeerde schoenen. Jouw hielen worden niet genoeg beschermd tegen de klappen van het lopen, waardoor de irritatie ontstaat. Daardoor kan het slim zijn om hielspoor schoenen te dragen, als je last hebt van hielspoor.

Acupunctuur bij hielspoor: dit zijn ervaringen van anderen

In de westerse wetenschap zijn nog geen definitieve verklaringen gevonden over de werking van acupunctuur. Daarom valt het ook in Nederland nog steeds onder de alternatieve geneeswijzen. Wel zijn er veel mensen die positieve ervaringen hebben ondervonden van de behandelingen. Na een paar behandelingen voelen zij al dat de klachten in hun hiel verlichten. Zeker als je al langere tijd kampt met hielspoorklachten, is het de moeite waard om te onderzoeken of acupunctuur ook voor jou kan helpen. Het is in sommige gevallen zelfs zo dat acupunctuur wordt vergoed door de zorgverzekering. Je kunt dit checken bij je zorgverzekeraar.

Wat kan ik nog meer doen bij hielspoor?

Voorkomen is beter dan genezen. Hielspoor ontstaat vaak als de voeten overmatig en langdurig worden belast. Hardlopers of mensen met een staand beroep, zoals postbodes of obers, hebben er daarom relatief vaak last van. Vaak met verkeerde schoenen als aanleiding. Zeker als je veel loopt, is goede demping in de zolen belangrijk. Zo vangt jouw schoen de klachten van het lopen op, niet jouw hiel. Dat is al een hele goede manier om de kans op hielspoor te verminderen. Heb je eenmaal hielspoor ontwikkeld? Dan is relatieve rust ook een goede manier om de klachten te verhelpen. Ga wat vaker met je benen omhoog zitten en kijk of je sommige taken ook zittend kunt uitvoeren. Het zijn kleine aanpassingen, maar ze helpen vaak enorm.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!