Terug
Terug

9 dingen waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen

Het wisselen van de seizoenen is voor veel mensen het moment om nieuwe schoenen te gaan kopen. De nieuwe collectie staat dan weer in de winkel en we vervangen onze zomerschoenen weer voor warmere winterschoenen schoenen, of onze winterschoenen juist weer voor wat luchtigere zomerschoenen.

Wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen, is het ook weer de uitgelezen kans om erop te letten dat je de goede schoenen voor je voeten koopt. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van nieuwe schoenen? Dat legt podotherapeut Angela Hendriks van Aandacht Voor Lopen je graag uit.

Pijnlijke voeten in de winter

1. In één keer goed

Schoenen moeten altijd direct goed zitten. Twijfel je bij het passen omdat de schoenen niet helemaal lekker zitten? Dan kun je ze beter niet nemen. Schoenen lopen namelijk niet uit. Ze worden dus niet groter, of breder tijdens het dragen. Wel wordt het bovenleer tijdens gebruik wat soepeler, waardoor het zich meer aanpast aan de voet. Dit is wel ook afhankelijk van het materiaal. Zo zal leer soepeler worden dan de meeste andere materialen.

2. Ruimte bij je tenen

Zorg voor voldoende ruimte bij de tenen. Zowel in de lengte, breedte als hoogte. Laat je hierbij niet misleiden door de maat: maat 40 van het éne merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Zelfs als je altijd hetzelfde merk hebt, kan er alsnog tussen de modellen onderling een verschil zitten. Voel dus altijd goed of je voldoende ruimte hebt. Twijfel je, laat dan een medewerker in de schoenwinkel met u meekijken.

3. Het tijdstip doet ertoe

Pas schoenen altijd in de namiddag, omdat je voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.

4. Twee verschillende voeten

Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de éne voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.

5. Neem de tijd

Loop een tijdje op de schoenen in de winkel. Oftewel: neem ruim de tijd voor het kopen van schoenen en loop meerdere rondjes door de winkel. Tijdens het lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan, dus houd hier rekening mee. Bij twijfel niet kopen! Loop vervolgens ook in huis op de schoenen, alvorens je naar buiten gaat. Soms voelt het dan alsnog anders en kun je de schoenen alsnog terugbrengen. Dit laatste kan uiteraard niet als je er buiten mee hebt gelopen.

6. Zoals het hoort

Doe de schoen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier dicht. Bij een veterschoen veters goed aantrekken en strikken.

7. Makkelijk verstellen

Zorg voor een goede sluiting op de wreef die niet knelt of irriteert, liefst een vetersluiting. Een veter is namelijk makkelijker te stellen, waardoor je meer mogelijkheden hebt om de schoen aan de voet aan te passen.

8. Stevigheid van de schoen

Zorg voor stevige schoenen. Te slappe schoenen of schoenen met een slechte pasvorm kunnen voor klachten aan je voeten zorgen. Voor een goede stevige schoen is het belangrijk dat er een stevig contrefort (hielomsluiting) in de schoen zit. Hoe steviger het contrefort, des te kleiner de kans op zwikken van de enkels. De hielomsluiting moet niet met de duim in te duwen zijn. Daarnaast mag de schoen niet in de middenvoet buigen, maar dient de afwikkeling (het buigpunt van de schoen) onder de voorvoet te zitten.

9. Zolen in je schoenen

Heb je op maat gemaakte zolen, let er dan op dat je de standaard inlegzool, of verdikking uit de schoenen kunt halen, zodat de podotherapeutische zool vlak in je schoen komt te liggen. Dit scheelt ook aan ruimte in de schoen.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Laat het hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

8
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!