5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten
Bijgewerkt op 30 april 2024Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waar in Nederland zo’n 1.2 miljoen mensen aan lijden. Het is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om glucose in het bloed om te zetten naar brandstof voor de cellen. Diabetes kent verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid, het regelmatig hebben van dorst en vaak moeten plassen. Een ander mogelijk symptoom van diabetes, is het hebben van bijzonder gevoelige voeten. Bij sommige mensen uit zich dit in een branderig gevoel, anderen hebben juist vaak last van koude voeten. Behoor jij tot de laatste categorie? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we 5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten. Goede diabetes schoenen dragen is dan niet de enige oplossing
Waarom hebben diabetespatiënten vaak last van koude voeten?
Voor we ingaan op oplossingen om minder last te hebben van koude voeten, eerst wat achtergrondinformatie. Want hoe komt het eigenlijk dat mensen die lijden aan suikerziekte zo vaak kampen met koude voeten? Dit komt doordat bij suikerziekte de bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigd kunnen raken. Dit zorgt voor een minder goede doorbloeding door de benen en voeten, wat vervolgens weer voor verschillende voetklachten kan zorgen. Hoe deze voetklachten zich uiten, verschilt van persoon tot persoon. Voor sommige diabetespatiënten is het zo, dat ze heel weinig gevoel in hun voeten krijgen. Hierdoor vallen wondjes of te krappe schoenen hen nauwelijks op. Andere mensen krijgen juist regelmatig last van warme of juist koud aanvoelende voeten. Ook is een combinatie van klachten nodig. Hoe het ook zij, last van de voeten is een vervelende bijwerking van diabetes. Hoe je het koude gevoel in jouw voeten kunt verminderen, lees je hier. En ook hebben we een tip voor je wat je absoluut niet moet doen als je diabetesvoeten hebt.
5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten: tip 1
Bewegen is altijd een goed idee als je last hebt van koud aanvoelende voeten. Je kunt een wandelingetje maken of wat oefeningen voor de voeten doen vanuit je huis. Wiebelen met de tenen, rondjes draaien met de enkels, of je tenen spreiden en weer sluiten. Het zijn allemaal oefeningen die je kunt doen om de doorbloeding op gang te brengen en te zorgen dat je voeten minder koud aanvoelen.
5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten: tip 2
Warme sokken zijn ook een goede manier om het koude gevoel in je voeten te verminderen. Een dik, zacht paar sokken zorgt ervoor dat je voetjes lekker warm blijven. Let er als diabetespatiënt op dat je naadloze sokken koopt. Naadloze sokken verminderen namelijk de kans op irritatie of wondjes aan de voeten. Gelukkig zijn dit soort sokken steeds makkelijker verkrijgbaar, ook bij de grotere warenhuizen. Het liefst ga je voor een natuurlijk materiaal, zoals wol of katoen. Op deze manier kunnen je voeten goed blijven ademen. Ook isoleert wol stukken beter dan synthetische materialen, dus dat is extra fijn voor je koude voeten.
Op zoek naar speciale diabetes sokken?
5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten: tip 3
Een andere tip om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten, is het gebruiken van babykruikjes. Dit zijn kleine kruikjes, die je op je voeten kunt leggen, terwijl je bijvoorbeeld op de bank zit of in bed ligt. Ook zou je pittenzakjes kunnen gebruiken, om je voeten te verwarmen. Neem wel altijd veiligheidsmaatregelen in acht. Omdat jouw voeten vanwege diabetes kwetsbaar zijn, is het af te raden om een kruik of pittenzakje direct op je voeten aan te brengen. Zonder dat je het doorhebt, kan het te heet zijn, en krijg je blaren of brandwonden. Zorg dus altijd dat je de kruik of pittenzak in een handdoek of dekentje wikkelt, om ongelukken te voorkomen.
5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten: tip 4
Tip 4 is een tip van wat je vooral níet moet doen als je last hebt van koude voeten als diabetespatiënt. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, ga absoluut niet aan de gang met voetenbaden. Hoe ontspannen het ook kan voelen om je voeten even te laten weken in warm water, doe het niet als je suikerziekte hebt. Er bestaat een grote kans dat jouw voeten niet goed aanvoelen of het water te heet is, wat voor blaren en brandwonden kan zorgen. Het is dus veiliger om je voeten warmer te laten aanvoelen met bovenstaande tips, dan om een voetbad te nemen.
5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten: tip 5
De laatste tip van de 5 tips om koude voeten te voorkomen bij diabetespatiënten, is er één die geldt voor alle diabetespatiënten. Of je nu last hebt van koude voeten, of niet. Omdat je voeten gevoelig zijn, is het belangrijk om een routine te ontwikkelen, waarbij je jouw voeten checkt. Het beste is om dagelijks jouw voeten na te lopen op wondjes, ingegroeide teennagels, eelt, blaren en andere irritaties. Zo voorkom je dat er ontstekingen ontstaan en kan je op tijd aan de bel trekken als er een probleem met je voeten is. Je kunt de routine bijvoorbeeld uitvoeren bij het wakker worden, voor het slapengaan of na het tandenpoetsen. Ook is het verstandig om regelmatig de gevoeligheid van je voeten te checken. Dit kun je doen met een veertje, en door warmere en koudere objecten tegen de voeten aan te houden. Merk je dat het gevoel in je voeten vermindert, of heb je vaker last van een branderig, tintelend of juist verdoofd gevoel? Raadpleeg dan meteen je huisarts, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken.