Waarom zijn steunzolen bij doorgezakte voeten een goed idee?
Bijgewerkt op 5 mei 2023Steunzolen bij doorgezakte voeten geven jou de support die je voet zelf niet meer kan bieden. Omdat de voetboog is ingezakt en je voetzolen bijna volledig op de grond staan, vervormt de natuurlijke vorm van de voet. Dit heeft gevolgen voor de voeten zelf, maar ook op de rest van jouw postuur. Steunzolen geven de steun die nodig is om vermoeide voeten en klachten elders in het lichaam (bijvoorbeeld in de knieën, heupen of lage rug) te voorkomen. De steunzolen simuleren als het ware de natuurlijke vorm van de voet, wat zorgt dat de kans op klachten door doorgezakte voeten flink afneemt.
Hoe ontstaat een doorgezakte voet?
Bij doorgezakte voeten rust de voetzool (bijna) volledig op de grond. De voetboog is nauwelijks meer aanwezig, waardoor we van doorgezakte voeten spreken. Er zijn verschillende oorzaken voor doorgezakte voeten, maar het is bijna altijd een combinatie van erg veel staan of lopen en ouderdom. Naarmate we ouder worden, worden onze voeten minder sterk. De kracht in pezen en spieren neemt af, waardoor de voetboog langzaam doorzakt. Als je veel loopt, staat of kampt met overgewicht, wordt dit proces versneld doordat je voeten vaak hard moeten werken. Helaas is het zo dat als je eenmaal doorgezakte voeten hebt, er weinig aan te doen is om dit proces terug te draaien. Wel helpen steunzolen bij een doorgezakte voet. Ze geven de voeten de steun die ze hard nodig hebben.
Hoe kom ik aan steunzolen voor een doorgezakte voet?
Steunzolen voor doorgezakte voeten, kan je laten opmeten bij een podoloog of voetspecialist. Je kunt je eventueel door je huisarts laten doorverwijzen naar een goede specialist bij jou in de buurt. Het aanmeten van de steunzolen gebeurt door het maken van een afdruk van jouw voeten. Daarbij kan de specialist precies zien op welke plekken jouw voet extra ondersteuning nodig heeft. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van een digitale voetscan, maar soms wordt er een podotrack of blauwdruk van de voeten gemaakt. De meting duurt maar een paar minuten. Daarna worden de steunzolen gemaakt en kan je ze meestal binnen 2 weken ophalen. Ga je voor het eerst steunzolen dragen? Zorg dan dat je een paar schoenen met uitneembare zooltjes hebt, zodat je deze voor jouw steunzolen kunt vervangen.
Wat kan ik nog meer doen om klachten van doorgezakte voeten te verlichten?
Naast het dragen van steunzolen, zijn er nog meer dingen die je kan doen om de klachten van jouw doorgezakte voeten te verminderen. Zo is het aan te raden om stevige schoenen te dragen, gemaakt van kwalitatief materiaal. Daarnaast zijn zolen met demping fijn. Die zitten reuze lekker en zorgen ervoor dat je voeten minder snel moe worden. Tenslotte is het belangrijk om altijd te zorgen dat je schoenen goed passen. Of je nu doorgezakte voeten hebt of niet. Een duimbreedte ruimte aan zowel de zijkanten als voor- en achterkant van je voet, is een goede maatstaf voor een goedpassende schoen. Je tenen moeten nog lekker kunnen wiebelen. Neem daarom altijd jouw steunzolen mee, als je nieuwe schoenen gaat passen. Zo voorkom je dat je nog meer voetklachten krijgt en houd je jouw voeten gezond.