Terug
Terug

Tailor’s bunion

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een tailor’s bunion. Een tailor’s bunion, ook wel bekend als een bunionette, is een pijnlijke bult aan de buitenkant van de voet bij de basis van de kleine teen. De naam “tailor’s bunion” komt van het feit dat kleermakers vroeger vaak in kleermakerszit zaten, wat extra druk op de buitenkant van hun voeten uitoefende, waardoor deze bulten ontstonden. Zo’n bunion kan pijnlijk zijn. Maar, wat kan je doen aan die pijn? En beter nog: hoe kun je die pijn voorkomen? Lees snel verder voor meer informatie!

Tailors bunion

Hoe ontstaat een tailor’s bunion: de oorzaken

De oorzaken van een tailor’s bunion kunnen variëren van persoon tot persoon. Meestal zijn ze terug te herleiden tot een combinatie van genetische factoren en slechte schoenen. We lichten een aantal oorzaken kort toe.

 1. Genetische aanleg: veel mensen die een tailor’s bunion ontwikkelen, hebben een genetische aanleg voor deze aandoening. Bepaalde voetvormen kunnen erfelijk zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van een bunionette. Denk bijvoorbeeld aan een kleine teen die al iets scheef naar binnen staat, zelfs nog voordat de bunion ontwikkeld is.
 2. Schoenkeuze: strakke schoenen zijn een hele grote boosdoener. Vooral een smalle neus kan erge druk uitoefenen op de buitenkant van de voet bij de kleine teen. Je raadt het al: dit kan leiden tot die bult aan de zijkant van de voet. Ook hoge hakken kunnen bijdragen aan het probleem. Ze duwen de voet naar voren en oefenen extra druk uit op de tenen.
 3. Loopgewoonten: ja, helaas lees je dit goed. De manier waarop we onszelf lopen hebben aangeleerd kan die vervelende bult veroorzaken. Overpronatie (wanneer je voet naar binnen rolt bij het lopen) kan leiden tot een onevenredige verdeling van druk op de voet.
 4. Overbelasting: activiteiten die herhaalde druk op de buitenkant van de voet uitoefenen, kunnen bijdragen aan de vorming van een tailor’s bunion. Neem bijvoorbeeld een kleermakerszit. Het lijkt onschuldig, maar oefent toch veel druk uit op de buitenkant van de voet. (Niet voor niets dat daar de naam vandaan komt…).

Symptomen van een tailor’s bunion

De symptomen van een tailor’s bunion kunnen variëren in ernst. Dit is afhankelijk van de mate van de bult en ontsteking. Mocht je geen last hebben van de bult, dan is dit alleen maar fijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 1. Pijn aan de buitenkant van de voet: Meestal voel je pijn bij de basis van de kleine teen, waar de bult zich bevindt. De pijn kan verergeren bij het dragen van strakke of slecht passende schoenen.
 2. Zwelling en ontsteking: Er kan zwelling optreden rondom de bult. Dit wijst op een ontsteking. De huid kan rood en gevoelig zijn.
 3. Eeltvorming: Door voortdurende wrijving en druk kan er eelt ontstaan op de bult. Vaak is dit het gevolg van schoenen die tegen de bult schuren.
 4. Beperkte beweging van de kleine teen: In ernstige gevallen kan de kleine teen minder goed bewegen.
 5. Problemen met het vinden van comfortabele schoenen: Mensen met een tailor’s bunion hebben vaak moeite om comfortabele schoenen te vinden die geen extra druk op de bult uitoefenen.
 6. Verandering van lopen: Om de pijn te vermijden, kunnen mensen de manier van lopen aan gaan passen. Let hiermee op, wat dit kan weer leiden tot andere problemen in de knieën, heupen of rug.

Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om een arts of podoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsopties. Vroegtijdig aan de bel trekken kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en de symptomen te verlichten.

Behandeling

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een tailor’s bunion te behandelen. We maken een onderscheid tussen behandelingen die je zelf kunt proberen en opties die een podotherapeut of arts je kan bieden.

Wat kun je zelf doen?

 1. Schoenaanpassingen: Kies voor ruime schoenen met een brede neus die voldoende ruimte heeft voor je tenen. Zo vermijd je dat je voeten verder worden samengedrukt en de bunion dus verergert. Draag als het even kan geen hoge hakken. De extra druk op de kleine teen van dit type schoeisel is niet gewenst!
 2. Bescherming en ondersteuning: Gebruik beschermende kussentjes of siliconenhoezen om de bunionette te bedekken en wrijving te verminderen. Deze zogeheten bunionette pads kunnen heel goed werken. Bekijk zo’n bunion beschermer hier. Een andere optie? Orthopedische inlegzolen. Deze helpen de druk op de voet gelijkmatig te verdelen en de stand van de voet te corrigeren. Zo wordt er minder druk gelegd op jouw kleine tenen. 
 3. Ijs en ontstekingsremmers: Als je erg veel pijn hebt, kan ijs op de pijnlijke plek helpen de zwelling te verminderen. Pijnstillers of ontstekingsremmers helpen de zijn en ontsteking te verminderen.
 4. Voetoefeningen: Een mogelijkheid voor jouw voeten zijn voetoefeningen. Voetoefeningen kunnen helpen de spieren en pezen in de voet te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Ook dit kan helpen om de druk op de bunionette te verlichten.

Hoe kan een podotherapeut of arts helpen?

 1. Orthopedische inlegzolen: Een podotherapeut kan aangepaste inlegzolen aanmeten om de voetstand te corrigeren. Ook kunnen er speciale tapingtechnieken worden gebruikt om de druk op de bult te verlichten en de voet in de juiste positie te houden.
 2. Operatie: Als bovenstaande behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn. De arts kan de bult verwijderen en de voetstand corrigeren. De specifieke procedure hangt af van de ernst van de bunionette en kan variëren van het verwijderen van het uitstekende bot tot het rechtzetten van de botten in de voet. Raadpleeg een arts en bespreek of deze mogelijkheid noodzakelijk is.

Schoenadvies

Er zijn een aantal kenmerken van goede schoenen voor iemand met een tailor’s bunion waar je op moet letten. Deze specifieke kenmerken verminderen de druk op de buitenkant van de voet en bieden comfort. Ga je binnenkort nieuwe schoenen kopen? Let dan op de volgende punten:

 • Brede voorvoet (neus): Schoenen met een brede en diepe teenbox bieden voldoende ruimte aan de tenen en oefenen geen druk uit op de bunionette.
 • Lage hakken of geen hak: We raden je natuurlijk aan om als het even kan platte schoenen te dragen. Ga je toch voor hakken, ga dan voor schoenen met een lage hak. Zo heb je toch een leuk hakje aan, zonder hele erge druk te leggen op de voorvoet.
 • Zacht en flexibel materiaal: Kies voor schoenen gemaakt van zacht en flexibel materiaal dat zich naar de voet vormt en wrijving vermindert. Stugge materialen kunnen vervelend schuren.
 • Goede ondersteuning: Schoenen met een goed ‘arch support’ helpen de druk gelijkmatig over de voet te verdelen.
 • Uitneembare inlegzolen: Schoenen met uitneembare binnenzolen geven de mogelijkheid om orthopedische inlegzolen of aangepaste steunzolen te gebruiken.

Tips voor schoenenwinkels

Het Nederlandse schoenenmerk Wolky heeft goede schoenen in de collectie die al deze kenmerken bevatten. Bekijk de schoenen voor een tailor’s bunion hier.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer
hallux limitus rigidus

Hallux limitus rigidus

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!