Podotherapeutische zolen
Bijgewerkt op 9 februari 2024 | Auteur: InnofeetWist je dat onze voeten de basis vormen van ons dagelijks functioneren? Het belang van goed lopen en staan wordt vaak onderschat, maar gelukkig is er een vakgebied dat zich specifiek richt op voetzorg: podotherapie. Podotherapie omvat alle behandelingen van voetklachten en klachten die worden veroorzaakt door een afwijkende voetfunctie. Binnen dit vakgebied neemt podotherapeutische zooltherapie een prominente plaats in. Podotherapiepraktijk Innofeet vertelt je hieronder meer over de podotherapeutische zolen.
Wat is podotherapeutische zooltherapie?
Onze voeten vormen de basis van ons bewegingsapparaat en dragen ons lichaamsgewicht gedurende de dag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel fysieke klachten hun oorsprong vinden in voetproblemen. Podotherapeutische zolen, ook wel inlegzolen genoemd, worden op maat gemaakt om specifieke voetproblemen te verhelpen of te verbeteren. Het proces begint met een uitgebreid onderzoek door een podotherapeut, waarbij onder andere naar de stand van de voeten, het looppatroon en eventuele klachten wordt gekeken. Ook kijkt de podotherapeut naar de stand en het functioneren van de enkel, knie, heup en (lage) rug. Tijdens het onderzoek wordt gebruikgemaakt van innovatieve technologische ontwikkelingen zoals drukmeting, 3D-scans en echografie ter ondersteuning. Voor fanatieke sporters bestaat ook de mogelijkheid om een bewegingsanalyse en/of fietsanalyse uit te voeren met behulp van highspeedcamera’s. Op basis van deze analyse worden zolen gemaakt die de drukverdeling optimaliseren, de stand van de voeten corrigeren en eventuele pijnklachten verminderen.
Wat zijn podotherapeutische zolen?
Podotherapeutische zolen worden gebruikt op het voetbed van jouw eigen schoenen. De omtrek van de zolen komt overeen met de binnenmaat van de schoenen waarin de zolen worden gedragen. De podotherapeutische zolen bestaan uit een op maat gefreesde EVA (Ethyleen Vinyl Acethaat) basis en optionele met de hand toegevoegde elementen en/of dempende kussens. De zolen worden afgewerkt met een afdeklaag uit een materiaal dat afgestemd wordt op de wensen van degene die de zolen draagt. Benieuwd naar hoe de zolen gemaakt worden? Bekijk deze video.
Voordelen van podotherapeutische zooltherapie
- Pijnverlichting: Een van de belangrijkste voordelen van podotherapeutische zolen is pijnverlichting. Ze kunnen effectief zijn bij het verminderen van pijnklachten veroorzaakt door aandoeningen zoals platvoeten, hielspoor of bijvoorbeeld voorvoetklachten.
- Correctie van de stand van voeten: Zolen kunnen helpen bij het corrigeren van een afwijkende stand van de voet en daarmee problemen in andere delen van het lichaam voorkomen. Een goede stand van de voeten heeft immers invloed op de knieën, heupen en zelfs de rug.
- Preventie: Podotherapeutische zooltherapie is niet alleen gericht op het behandelen van bestaande klachten, maar ook op het voorkomen van verdere problemen. Door de voetstand te optimaliseren, kunnen toekomstige klachten worden voorkomen.
Een individuele aanpak
Ieder mens is uniek, en dat geldt ook voor onze voeten. Podotherapeutische zooltherapie onderscheidt zich door de nadruk te leggen op maatwerk. De zolen worden specifiek aangepast aan de individuele behoeften en kenmerken van degene die ze gaat dragen. Dit zorgt voor een doeltreffende en persoonlijke benadering van voetgezondheid.
Heb jij ook voet (gerelateerde) klachten? Neem eens contact op met een podotherapeut in de buurt en plan een afspraak. Meer weten over podotherapie? Kijk dan eens op de website van Podotherapiepraktijk Innofeet.