Terug
Terug

Kun je voetklachten verhelpen met podotherapie?

Bij Schoenwijzer hebben we als doel om zo veel mogelijk mensen te informeren over voetklachten en de oplossingen die daarvoor zijn. In dit artikel lees je het interview met podotherapeut Bert van Podotherapie Hermanns. 

Sandalen moeilijke voeten

Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten welke hun oorzaak vinden in een afwijking ter hoogte van de voeten tijdens staan of (hard)lopen. Je kan dus voor verschillende klachten bij de podotherapeut terecht. Dit kunnen voetklachten betreffen, maar dus ook evengoed knie-, heup- of onderrugklachten welke hun oorzaak vinden in een foutieve voetstatiek of – dynamiek. Verder hoort ook het behandelen van huid- en nagelaandoeningen tot het takenpakket van de podotherapeut, net zoals een voetenscreening bij mensen met diabetes mellitus.

Welke voetklachten komen bij jullie in de praktijk het meest vaak voor?

Dagelijks zien we mensen met hiel- en/of voetholteklachten. In de volksmond wordt nog wel eens over ‘hielspoor’ gesproken. Vaak gaat het echter over een irritatie of ontsteking van de fascia plantaris, de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Dit wordt dan fasciitis of fasciosis plantaris genoemd.

Hoe ontstaan deze voetklachten?

Meestal ontstaan klachten niet door één oorzaak, maar zijn er meerdere factoren welke een rol spelen. Bij fasciitis plantaris is het vaak wel zo dat er enkele biomechansche factoren een rol spelen in het ontwikkelen van deze klacht. Zo zien we vaak dat een verkorting van de kuitspieren een (mede)oorzaak van deze klacht is, net zoals het overmatig naar binnen kantelen van de voet(overpronatie). Beide oorzaken zorgen voor extra spanning op de peesplaat, wat dan voor klachten zorgt. Echter zien we in de praktijk ook dat er regelmatig verkeerd schoeisel wordt gedragen, waardoor deze klachten uitgelokt worden.

Welke rol speelt het dragen van (verkeerd) schoeisel bij deze klachten?

Een goede schoen zorgt ervoor dat de voet niet belemmerd wordt in zijn functie. Verder zorgt deze voor een goede stabiliteit. Wanneer een schoen te stug of net te slap is kan de voet niet optimaal afwikkelen wat dan zijn rol speelt in het ontwikkelen van een bepaalde klacht.

Als je eenmaal voetklachten hebt, zijn die te verminderen door het dragen van ander soort schoeisel?

Als een slechte schoen een medeoorzaak is van de klacht spreekt dit voor zich. Een goede schoen kan zeker niet altijd voorkomen dat je voetklachten ontwikkelt, maar de kans wordt wel kleiner. Zo kan een schoen met een kleine hak (2 centimeter) soms al voor een behoorlijke klachtverbetering zorgen ten opzichte van een platte schoen, tenminste wanneer we het opnieuw hebben over fasciitis plantaris. Bij andere klachten kunnen dan weer andere zaken belangrijk zijn.

Wat kan men doen om voetklachten te voorkomen?

Met het dragen van goede schoenen kom je al een eind. Verder is het voor een gezonde voet (lees: een voet welke geen klachten geeft) ook belangrijk om nu en dan eens op blote voeten te lopen. Dit om de intrinsieke voetspieren voldoende te trainen. Wanneer je twijfelt kan ook een preventieve screening bij de podotherapeut zinvol zijn.

Wat is de meest gemaakte fout bij het dragen van schoenen?

We kunnen gerust een waslijst met fouten opnoemen als het aankomt op het dragen van schoenen. Zo zien we bij vrouwen regelmatig dat ze hun schoenen te klein kopen waardoor de voet te gespannen zit, wat dan op zijn beurt voor klachten zorgt. Het regelmatig dragen van hakken is ook uit den boze. Dit zorgt voor een foutieve voorvoet-achtervoetverhouding waardoor bijvoorbeeld kuiten kunnen gaan verkorten en instabiliteit wordt veroorzaakt. Een minder bekende, maar toch vaak gemaakte fout, is het dragen van te zacht of te slap schoeisel. Ook dit kan (zeker bij mensen met voetafwijkingen) tot instabiliteit leiden.

Hoe ziet volgens jullie een ideale schoen eruit?

Zoals eerder vermeld mag een schoen de voet niet belemmeren en moet deze de voet ondersteunen in zijn functie. Dit wil zeggen dat de ideale schoen enkel mag buigen bij de voorvoet, daar waar de tenen afwikkelen. De rest van de loopzool moet stug zijn, net zoals het hielstuk van de schoen. Verder dient de pasvorm optimaal te zijn voor de voet. Laat je voetmaat dus goed opmeten. De hakhoogte mag maximaal 3 centimeter bedragen. Tot slot adviseren we meestal veterschoenen ten opzichte van instappers, dit om ervoor te zorgen dat de voet altijd voldoende vast zit in de schoen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bert. Hij is podotherapeut bij Podotherapie Hermanns.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Hamertenen

Hamertenen oefeningen

Lees meer
stevige pantoffels

Stevige dames pantoffels

Lees meer
Huissokken

Huissokken: comfort voor thuis

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!