Terug
Terug

Krakende schoenen

Krakende schoenen kunnen een bron van ergernis zijn, zowel voor de drager als voor degenen om hen heen. Het geluid van elke stap die een hoog, storend krakend geluid produceert, kan snel vervelend worden. In deze blog bespreken we hoe je dit probleem kunt oplossen. Lees snel verder!

Krakende schoenen

Oorzaken van krakende schoenen

Er zijn verschillende redenen waarom schoenen kunnen kraken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Nieuwe schoenen: Nieuwe schoenen, vooral die gemaakt van leer of andere stugge materialen, kunnen vaak kraken totdat ze goed ingelopen zijn. Dit komt doordat de verschillende materialen en lagen in de schoen tegen elkaar wrijven.
 2. Losse onderdelen: Losse onderdelen, zoals zolen, inlegzolen of hakken, kunnen krakende geluiden veroorzaken. Als een onderdeel niet goed vastzit, kan het bij elke stap verschuiven en geluid maken.
 3. Vochtigheid: Vocht kan in de zolen of andere delen van de schoen sijpelen, wat krakende geluiden kan veroorzaken. Dit is vooral een probleem bij leren schoenen, omdat leer vocht kan absorberen en dan gaat uitzetten of krimpen.
 4. Slechte constructie: Slecht gemaakte schoenen of schoenen die zijn beschadigd, kunnen kraken. Bijvoorbeeld, als de lijm die de verschillende delen van de schoen bij elkaar houdt begint los te laten, kan dit leiden tot krakende geluiden.
 5. Wrijving: Soms kan de binnenzool of de voering van de schoen tegen de rest van de schoen wrijven, wat een krakend geluid veroorzaakt. Dit gebeurt vaak bij schoenen met synthetische materialen.

Oplossingen voor het krakend geluid in je schoenen

Het aanpakken van het probleem van krakende schoenen kan variëren afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele methoden die je kunt proberen:

 1. Inlopen: Voor nieuwe schoenen is de eenvoudigste oplossing vaak om ze in te lopen. Draag ze rond het huis of voor korte uitstapjes om het materiaal soepeler te maken en eventuele wrijving te verminderen.
 2. Poeder: Strooi een beetje babypoeder of talkpoeder in de schoenen. Dit kan helpen om vocht te absorberen en wrijving te verminderen. Zorg ervoor dat je het poeder goed verdeelt, vooral onder de inlegzool.
 3. Vet of wax: Voor leren schoenen kan het helpen om een dunne laag leerconditioner of bijenwas aan te brengen op de buitenkant van de schoen. Dit kan het leer soepeler maken en helpen om kraken te verminderen.
 4. Schoenmaker: Als de bovenstaande methoden niet werken, overweeg dan om je schoenen naar een schoenmaker te brengen. Een professional kan de schoen volledig uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten, wat vaak het probleem kan oplossen.

Krakende schoenen voorkomen

Het voorkomen van krakende schoenen begint bij de aanschaf van kwaliteitsvolle schoenen en het goed verzorgen ervan. Hier zijn enkele tips om kraken te voorkomen:

 1. Kies kwaliteit: Investeer in goed gemaakte schoenen van gerenommeerde merken. Deze schoenen zijn vaak beter geconstrueerd en minder vatbaar voor kraken.
 2. Goed onderhoud: Onderhoud je schoenen regelmatig. Maak ze schoon, breng conditioner aan op leren schoenen en vervang versleten inlegzolen of zolen op tijd.
 3. Pasvorm: Zorg ervoor dat je schoenen goed passen. Te strakke of te losse schoenen kunnen wrijving en kraken veroorzaken.
 4. Vochtregulatie: Gebruik vochtabsorberende producten zoals cederhouten schoenspanners of silicagel om vocht uit je schoenen te verwijderen en schimmelvorming te voorkomen.

Ben je op zoek naar kwaliteitsschoenen? Bekijk dan eens de collectie van Wolky. Al 40 jaar is dit schoenenmerk specialist in comfortschoenen. Ultiem comfort voor jouw voeten is gegarandeerd bij een paar schoenen van Wolky!

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Goede schoenen en steunzolen

De combinatie van een perfecte schoen en inlegzool: kom van voetklachten af

Lees meer
middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!