Terug
Terug

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn of een eksteroog, veel mensen hebben er weleens last van, maar hoe ontstaat een likdoorn eigenlijk? We behandelen het in dit blog, inclusief handige tips om van een likdoorn af te komen. Ook leer je hoe je likdoorns zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Hoe ontstaat een likdoorn

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, eksteroog of eelt pit: allemaal woorden voor dezelfde vervelende voetklacht. Namelijk een harde eeltplek onder of op de voet. Bij een likdoorn hoopt eelt zich op, waardoor er een harde, vaalgele plek ontstaat. Likdoorns zijn meestal ovaal en maar een paar millimeter groot. Maar toch kan het kleine plekje voor een vervelende pijn zorgen. Een likdoorn of eksteroog heeft een duidelijk hard middelpunt, waarbij het eelt naar binnen groeit. Dit punt drukt in je huid, wat ervoor zorgt dat er een vervelende pijn ontstaat tijdens het lopen of staan. Likdoorns komen meestal voor op of tussen de tenen, of onder de voet.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Hoe ontstaat een likdoorn dan, vraag je je nu af. Nou, daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Het dragen van slecht passende of te krappe schoene
  • Het dragen van hoge hakke
  • Overgewich
  • Een afwijkende stand van de voeten of tenen

Belangrijk om te weten, is dat een likdoorn ontstaat door langdurig té veel druk op één plek. Als je voeten constant druk op dezelfde plek ervaren, ontstaat er op die plek eelt. En wanneer het eelt zich ophoopt, krijg je last van een likdoorn of eksteroog. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je knellende of te kleine schoenen draagt of vaak op hoge hakken loopt. Ook hebben mensen met overgewicht sneller kans op likdoorns, omdat hun voeten meer gewicht moeten dragen. Tenslotte kan eelt ook ontstaan door een afwijkende stand van de voeten of tenen, bijvoorbeeld wanneer de tenen door scheefgroei tegen elkaar aan schuren.

Hoe verwijder je een likdoorn?

Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te behandelen. Het eerste wat je kunt doen, is het aanpassen van je schoenen. Laat hoge hakken even links liggen, en ga voor comfortabele schoenen die goed passen. Dat maakt de druk op de voeten minder groot en zorgt dat eelt zich niet nog verder gaat ophopen. Ook kan je de likdoorn met een voetvijl voorzichtig wat dunner maken, door eelt weg te schrapen. Een likdoornpleister is een andere manier om het eksteroog te behandelen. Dit is een pleister in de vorm van een ring, die de druk op de eeltplek minder maakt. Ook zit er salicylzuur in deze pleister, dit maakt de likdoorn week en makkelijker te verwijderen. Shop likdoornpleisters hier. Tenslotte kan je ook een bezoek brengen aan de pedicure, om de likdoorn professioneel te laten verwijderen.

Wanneer moet ik naar de huisarts met een likdoorn?

In sommige gevallen is het beter om niet zelf de likdoorn te verwijderen, maar langs de huisarts te gaan. Doe dit altijd wanneer je diabetespatiënt bent. Mensen met suikerziekte hebben kwetsbare voeten, met meer kans op wondjes en ontstekingen. Bij een likdoorn neem je daarom het beste contact op met de huisartsenpraktijk. Ook als de likdoorn erg pijnlijk is, kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Deze kan een zalf voorschrijven om de likdoorn zachter te maken, of kan de likdoorn eventueel met een speciaal mesje verwijderen.

Hoe kun je likdoorns voorkomen?

Nu je antwoord hebt op de vraag: ‘hoe ontstaat een likdoorn?’ en je ook weet hoe je hem kunt verwijderen, is het natuurlijk nog beter om te weten hoe je likdoorns kunt voorkómen. Want het is een opluchting als je de likdoorn eenmaal hebt behandeld, maar je wil natuurlijk niet dat hij terugkomt. Neem daarom jouw schoenen eens kritisch onder de loep. Loop je regelmatig op schoenen die eigenlijk te krap zitten? Grote kans dat dit is waardoor je aan die likdoorn gekomen bent. Zorg er dus voor dat je goed passende schoenen draagt, om likdoorns en andere voetklachten te voorkomen.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Zenuwpijn voeten

Pijnlijk! Zenuwpijn in voet

Lees meer
wintervoeten

Wintervoeten

Lees meer
schoenen wit maken

Schoenen wit maken: zo doe je dat!

Lees meer
Stevige schoenen

Het belang van stevige schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!