Terug
Terug

Hoe een sauna kan helpen bij het verlichten van voetklachten: feiten en fabels

Een dagje naar de sauna is voor veel mensen een heerlijk dagje uit. Jezelf een dag lang laten verwennen, met knusse sauna’s, stoomcabines, een jacuzzi en misschien zelfs een massage. En dan aan het einde van de dag rozig naar huis om als een blok in slaap te vallen. Echt genieten! Dat een saunabezoek de drukbezette mens een welverdiend rustmoment geeft, dat staat buiten kijf. Maar kan een sauna ook helpen bij het verlichten van voetklachten? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij.

Slippers voor moeilijke voeten

De sauna geeft tijdelijke pijnverlichting van klachten

Feit

Een saunabezoek is een prettige manier om tijdelijke pijnverlichting van voetklachten te ervaren. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je spieren lekker kunnen ontspannen, wat kan zorgen voor een tijdelijke afname van jouw (voet)klachten. Zeker wanneer je een saunabezoek combineert met een weldadig voetbad, zullen je voeten aan het einde van de dag relaxt aanvoelen. Sommige saunacomplexen hebben ook een blotevoeten-pad. Deze paden bestaan uit verschillende ondergronden, waar je met blote voeten overheen mag lopen. Het is een heerlijke manier om je voeten een natuurlijke massage te geven.

Een saunabezoek is goed voor de doorbloeding

Feit

De warmte van de sauna zorgt ervoor dat het bloed beter kan doorstromen in je lichaam. Deze betere doorbloeding kan stijfheid en pijn in de botten, spieren en gewrichten verminderen. Als je last hebt van stijfheid in de voet, kan een saunabezoek daarmee bijdragen aan de verlichting van jouw voetklachten.

Ook met een ontsteking is een saunabezoek een goed idee

Fabel

In veel gevallen is een saunabezoek bij voetklachten een goed idee, maar soms is het juist verstandiger om de sauna even te vermijden. Als je last hebt van een ontsteking in de spieren of gewrichten van je voet, is het beter om juist géén sauna te bezoeken. De warmte kan de klachten namelijk verergeren. In sommige gevallen is het zelfs beter de ontstoken plek te koelen. Overleg dit altijd met je huisarts.

Reumapatiënten hebben baat bij een saunabezoek

Feit

Veel reumapatiënten geven aan dat een regelmatig bezoek aan de sauna hen goed doet. De warmte vermindert tijdelijk hun klachten, omdat het de doorbloeding stimuleert. Reumapatiënten hebben vooral baat bij een bezoek aan de infraroodsauna. En dan vooral de korte golf infraroodsauna’s, die doordringen tot in de huid. Omdat de warmte diep in het lichaam doordringt, geeft de infraroodsauna voor langere tijd verlichting van de klachten.

Regelmatig saunabezoek kan klachten genezen

Fabel

Hoewel regelmatig naar de sauna gaan voor veel mensen een positief effect heeft op hun (voet)gezondheid, is het niet zo dat enkel een saunabezoek klachten kan voorkomen of genezen. Verwacht daarom ook geen wonderen van een saunabezoek, maar zie het als een fijn moment voor jezelf om je klachten tijdelijk te verlichten. Omdat de sauna zowel een positief effect heeft op lichaam als geest, voel je je na een saunabezoek vaak energiek en opgeladen. Maar bij serieuze klachten, is het altijd belangrijk om een arts te bezoeken voor medisch advies.

Twijfel? Raadpleeg je arts, podotherapeut of fysiotherapeut

Weet je niet zeker of een bezoek aan de sauna vanwege jouw (voet)aandoening een goed idee is? Vraag het aan je arts of fysiotherapeut. Die kan je vertellen welke faciliteiten in de sauna heilzaam voor je zijn en wat je beter kunt vermijden.

 

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!