Terug
Terug

Hoe een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van voetklachten bij suikerziektepatiënten

Suikerziekte, of diabetes, is een chronische aandoening die ook in Nederland relatief veel voorkomt. 1.2 miljoen mensen lijden aan suikerziekte, wat neerkomt op ongeveer 1 op de 14 Nederlanders. De ziekte kan een flinke weerslag hebben op je dagelijks leven. Zo kan diabetes effect hebben op de zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten, maar ook op de voeten. In dit artikel gaan we wat dieper in op voetklachten als gevolg van diabetes en wat je kunt doen om daar grip op te houden.

Diabetes voeten

Diabetes type 1 en 2

Voor we verder ingaan op de verschillende voetklachten die door suikerziekte kunnen ontstaan, eerst wat achtergrond over de verschillende soorten suikerziekte. Er zijn namelijk meerdere soorten, waarvan de bekendste diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zijn ze ook erg verschillend. In beide gevallen van diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf regelen. Als je geen diabetes hebt, doet je lichaam dit zelf, met het hormoon insuline. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan en reageert het er niet meer goed op. Er is sprake van een overgevoeligheid voor insuline. Overgewicht en te weinig beweging, maar ook ouderdom en genen spelen een rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam te weinig insuline aan doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Diabetes type 2 komt verreweg het meest voor. 9 van de 10 mensen met diabetes heeft type 2. Slechts 1 op de 10 mensen heeft diabetes type 1.

Voetklachten bij suikerziekte

Eén van de klachten die door diabetes kan ontstaan, is het ontwikkelen van voetklachten. Het komt vaak voor dat mensen met diabetes minder gevoel in hun voeten hebben, waardoor te kleine schoenen of wondjes aan de voeten niet meer opvallen. Een andere bijwerking is dat de wondjes aan de voeten ook minder snel genezen. Ongemerkt kan dit voor een hoop problemen zorgen: wondjes gaan ontsteken of er ontstaan nog meer voetklachten, door het ongemerkt dragen van verkeerde schoenen. Andere veelgehoorde complicaties bij diabetes, zijn een branderig gevoel in de voeten, of juist voeten die zeer koud aanvoelen. De oorzaak van deze klachten, is dat de bloedvaatjes en zenuwen die door de voeten lopen, door diabetes worden beschadigd. Dit zorgt voor een minder goede doorbloeding en resulteert in voetklachten.

Hoe een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van voetklachten bij suikerziektepatiënten

Naast de juiste medische behandeling, hebben diabetespatiënten baat bij een gezonde levensstijl. Zeker mensen met diabetes type 2 kunnen hun suikerziekte goed onder controle houden door gezond te eten, veel te bewegen en hun gezondheid scherp in de gaten te houden. Een gezonde levensstijl is voor mensen met diabetes type 2 de eerste stap richting de behandeling. Gezond leven kan helpen veel complicaties, zoals het beschadigen van ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten te voorkomen. Dit maakt ook de kans op voetklachten kleiner. Diabetespatiënten met diabetestype 1 hebben ook baat bij een gezonde levensstijl, omdat regelmatig bewegen en gezond eten de benodigde hoeveelheid insuline kunnen verminderen en verdere complicaties kunnen voorkomen.

Tips om de klachten van diabetesvoeten te verminderen

Naast een algehele gezonde levensstijl, is het voor diabetespatiënten belangrijk om extra aandacht aan de gezondheid van hun voeten te besteden. Er zijn eenvoudige dingen die je kunt doen om deze zo optimaal mogelijk te houden. Omdat wondjes aan de voeten niet snel opvallen en minder snel genezen, is het belangrijk om naadloze sokken en schoenen te dragen. De zachte voering zorgt ervoor dat de kans op wondjes afneemt. Kijk bijvoorbeeld eens naar diabetes schoenen. Ook wordt diabetespatiënten afgeraden om op blote voeten te lopen, om zo het risico op verwondingen te verkleinen. Draag binnenshuis dus dichte slippers of comfortabele sloffen. Daarnaast is het belangrijk om de voeten goed te verzorgen, door de nagels goed bij te houden (knip ze niet te kort!) en de voeten regelmatig te verwennen met een voedende crème.

Ontwikkel een routine voor voetverzorging

Het kan best lastig zijn om de voeten goed bij te houden. Daarom is het verstandig om er een routine van te maken, die je combineert met andere dagelijkse bezigheden. Controleer de voeten bijvoorbeeld altijd op wondjes, ingegroeide teennagels en eelt vlak voor het slapengaan, bij het opstaan of na het tandenpoetsen. Zo ben je er op tijd bij als er een keer een wondje is. Ga in dat geval even langs bij de huisarts ter controle. Ook is het goed om regelmatig de gevoeligheid van de voeten te checken, bijvoorbeeld eens per maand. Je kunt dit doen door afwisselend koudere en warmere voorwerpen tegen de voeten aan te leggen (niet te warm!) en op te merken of je verschil voelt. Ook kan je een veertje of ander zacht object langs de voeten strelen om de gevoeligheid van de voet te bepalen. Merk je verschil in de gevoeligheid van je voeten ten opzichte van de vorige controle? Ga ook dan langs de huisarts om dit te bespreken.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Peesplaat voet oefeningen

Peesplaat voet oefeningen: Versterk je voeten

Lees meer
Hielpijn

Hielpijn maar geen hielspoor, wat kan het zijn?

Lees meer
Adidas voetbalschoenen

Adidas voetbalschoenen

Lees meer
Asics hockeyschoenen

Waarom Asics hockeyschoenen de perfecte keuze voor hockeyers zijn

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!