Terug
Terug

Droge voeten

Droge voeten zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Hoewel op het eerste gezicht onschuldig, kan dit voetprobleem ongemakkelijk zijn en eventueel leiden tot andere problemen. Een juiste behandeling is dus belangrijk. In dit blog gaan we in op de oorzaken en de behandeling van droge voeten.

Droge voeten

Wat zijn droge voeten?

Droge voeten worden gekenmerkt door een gebrek aan vocht in de huid van je voeten. Dit kan resulteren in een ruwe, schilferige en soms jeukende huid. In ernstigere gevallen kunnen er zelfs kloven of barsten in de huid ontstaan. Dit kan vrij pijnlijk zijn en kan het risico op infecties verhogen.

Oorzaken van droge voeten

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van droogte van de voeten:

 1. Omgevingsfactoren: Een lage luchtvochtigheid, koud weer en blootstelling aan wind kunnen de huid uitdrogen. Ook airconditioning of verwarming binnenshuis kunnen bijdragen aan dit vervelende voetprobleem.
 2. Leeftijd: Helaas speelt leeftijd ook een rol. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke olieproductie van onze huid af. Dit maakt oudere mensen vatbaarder voor een droge huid. Een droge huid van de voeten hoort hier ook bij.
 3. Medische aandoeningen: Aandoeningen zoals eczeem, psoriasis of diabetes kunnen bijdragen aan droge voeten. Deze aandoeningen kunnen de huidbarrière aantasten of de bloedcirculatie naar de voeten verminderen, wat leidt tot uitdroging.
 4. Dagelijkse praktijken: Langdurig staan, het dragen van open schoenen zoals sandalen, en frequente blootstelling aan water kunnen ook bijdragen aan het uitdrogen van de huid van je voeten.
 5. Gebrek aan verzorging: Een goede voetverzorgingsroutine kan ook bijdragen aan het probleem. Regelmatig hydrateren en exfoliëren zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huid op je voeten.

Symptomen van de klacht

 • Ruwe, schilferige huid
 • Jeuk
 • Roodheid
 • Kloven of barsten in de huid
 • Pijn of ongemak bij het lopen
 • Afbladderende huid

Preventie van droge voeten

Voorkomen is beter dan genezen! Enkele tips om droge voeten te voorkomen:

 1. Hydrateer regelmatig: Gebruik dagelijks een vochtinbrengende creme. Bij voorkeur speciaal voor de voeten.
 2. Goede schoenen: Kies voor schoenen die goed passen en vermijd het dragen van open schoenen of sandalen voor lange periodes. Dit helpt om je voeten te beschermen en gehydrateerd te houden.
 3. Vermijd hete douches: Heet douchen kan soms heerlijk zijn, maar toch is dit niet een best practice als je droge voeten hebt. Hete douches kunnen de natuurlijke oliën van je huid verwijderen, wat leidt tot uitdroging. Niet alleen voor je voeten, maar voor je hele lichaam.
 4. Exfolieer regelmatig: Ex-foli-wattes? Exfoliëren. Dit is een manier om de dode huidcellen van de huid af te halen. Met een milde scrub of puimsteen kan dit makkelijk worden gedaan. Het helpt je huid glad en gezond te houden.
 5. Bescherm je voeten: Draag sokken van natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe om je voeten te beschermen en vocht vast te houden. Vermijd synthetische materialen.

Behandeling van droge voeten

Bij een droge huid van je voeten kun je een aantal stappen ondernemen om verlichting te bieden en de huid te herstellen:

 1. Hydrateren, hydrateren, hydrateren: Gebruik een intensieve vocht inbrengende crème of balsem en breng deze royaal aan op je voeten. Handig voor het slapengaan. Voor éxtra hydratatie kun je na het aanbrengen een paar katoenen sokken aandoen. Zo kan de crème beter in de huid trekken. Deze blije voeten crème is de perfecte oplossing voor jouw droge voeten. Het zorgt voor droge voeten, kloven, eelt, en kapotte hakken.
 2. Medicinale crèmes: Bij ernstige droogheid of bij huidaandoeningen kan een arts medicinale crèmes voorschrijven. Deze helpen de huid te genezen en te hydrateren.
 3. Kloven behandelen: Als je kloven in je voeten hebt, gebruik dan een speciale kloofcrème die helpt de huid te verzachten en te genezen. Houd de huid schoon en droog om infecties te voorkomen.
 4. Raadpleeg een professional: Als je na deze tips droge voeten blijft houden is het raadzaam om een dermatoloog of podotherapeut te raadplegen. Zij kunnen de onderliggende oorzaak identificeren en een passende behandeling aanbevelen.

Droge voeten kunnen een vervelend en soms pijnlijk probleem zijn. Met de juiste zorg en aandacht kun je er snel weer van af zijn! Hydrateer regelmatig en draag goede schoenen. Zo kun je de gezondheid van je voeten aanzienlijk verbeteren. Vergeet niet: gezonde voeten leveren een belangrijke bijdrage aan je algehele welzijn. Geef ze de aandacht die ze verdienen!

Meer over voetverzorging? Lees ons blog over voetmassage.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!