Terug
Terug

Stijve voeten bij het opstaan: Hoe je pijn en ongemak kunt verminderen

Als je last hebt van stijve voeten bij het opstaan, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het pijnlijke, krampachtige gevoel in de voeten kan het gevolg zijn van onschuldige, maar ook serieuzere medische aandoeningen. In dit blog gaan we in op de meest voorkomende redenen voor stijve voeten bij het opstaan en geven we tips hoe je deze voetklachten kunt verminderen.

Stijve voeten bij opstaan

Hielspoor

Eén van de meest voorkomende redenen voor stijve voeten bij het opstaan is hielspoor. Dit is een ontsteking aan de peesplaat in de hiel, waardoor er een zeurende, brandende pijn in de hiel ontstaat. Waar het precies pijn doet, is afhankelijk van de locatie van de peesplaatontsteking, maar het is altijd ter hoogte van de hielen. De klachten van hielspoor voel je het sterkst in de ochtend, of als je opstaat na lange tijd zitten. Dan voelt de hiel geïrriteerd en branderig aan. Vaak wordt de pijn een stuk minder als je een tijdje in beweging bent geweest.

Oplossingen bij stijve voeten door hielspoor

Hielspoor is een vervelende voetklacht, maar is gelukkig goed te behandelen. Het belangrijkst is om relatieve rust te houden. Dus als je bijvoorbeeld veel sport of wandelt, is het verstandig dit een tijdje niet of minder te doen, tot de pijn in de hiel weg is. Ook als hielspoor komt door het uitoefenen van een staand beroep, is het zaak om waar kan rust te houden. Kijk of er mogelijkheden zijn om wat vaker te zitten, of probeer in de vrije tijd wat meer rust te nemen. Verder is het bij hielspoor belangrijk om zolen met goede demping te dragen. Lekkere dikke zolen van rubber bijvoorbeeld, die goed de klappen van het lopen opvangen. Zo’n zacht voetbed helpt niet alleen bij het herstellen van hielspoor, maar ook bij het voorkomen ervan.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Heb jij wel eens pijnlijke voeten?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stijve voeten bij het opstaan: mogelijk de eerste signalen van reuma

Stijve voeten bij het opstaan kunnen helaas ook één van de eerste tekenen van reuma zijn. De eerste signalen van reuma voel je namelijk in de handen en de voeten. Het kan zijn dat de voeten pijnlijk en stijf aanvoelen wanneer je wakker wordt. Een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld dat het steeds moeilijker wordt om de voeten te buigen, strekken of te bewegen. Ook krijgen mensen soms last van een ontsteking aan de voeten, die zorgt dat de voet warm aanvoelt en wat kan opzwellen. Vermoed je dat beginnende reuma de oorzaak is van jouw stijve en pijnlijke voeten? Neem dan contact op met de huisarts voor een onderzoek.

Andere oorzaken voor stijve voeten bij opstaan

Andere mogelijke oorzaken voor stijve voeten, kunnen overbelasting, overgewicht of verkeerde schoenen zijn. Ook kan het zijn dat er een afwijking is in de voetstand, waardoor je pijnlijke voeten krijgt.

Wat kun je doen tegen stijve voeten bij het opstaan?

Bij voetklachten is het altijd verstandig om eerst je schoenen eens goed onder de loep te nemen. Bieden ze voldoende ondersteuning, en zijn ze niet te strak of juist te groot? Sluit het voetbed mooi aan op de vorm van jouw voeten, en zitten er nergens vervelende naden of stiksels? Het is namelijk zo dat in veel gevallen, voetklachten ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Doe na het opstaan wat oefeningen voor je voeten, door ze te strekken, te draaien en te wiebelen met je tenen. Lossen deze maatregelen het probleem niet op? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts of voetspecialist te brengen voor advies.

Wil je meer weten over veelvoorkomende voetklachten?

Als je graag meer wil weten over veelvoorkomende voetklachten, dan is deze website het doorklikken waard. Op deze site lees je alles over voetklachten, en hoe je ze kunt voorkomen en behandelen. Ook lees je er tips over het kiezen van de juiste schoenen, zodat pijnlijke voeten tot het verleden behoren.

Was dit artikel behulpzaam?

0
2

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!