Steunzolen aanmeten
Bijgewerkt op 19 juli 2024 | Auteur: GerdaOnze voeten dragen ons overal naartoe. Ze ondersteunen ons gewicht en absorberen schokken tijdens het lopen. Maar wat als je voeten pijn beginnen te doen? Veel mensen ervaren voetproblemen die hun dagelijks leven beïnvloeden. Een van de meest effectieve oplossingen voor voetproblemen is het gebruik van steunzolen. In dit blog vertellen we je alles over steunzolen aanmeten.
Wat zijn steunzolen?
Velen van ons weten wel wat steunzolen zijn. Toch lichten we ze kort even toe. Steunzolen zijn speciaal ontworpen inlegzolen die in je schoenen worden geplaatst om je voeten extra ondersteuning te bieden. Ze kunnen helpen bij het corrigeren van abnormale voetstanden, het verlichten van pijn en het verbeteren van je algehele houding.
Wanneer heb je steunzolen nodig?
Er zijn verschillende tekenen dat je mogelijk baat hebt bij steunzolen:
- Voetpijn: Bij elke stap pijn voelen, dat is niet de bedoeling. Steunzolen kunnen helpen de pijn te verminderen.
- Knie-, heup- of rugpijn: Voetproblemen kunnen vaak doorwerken naar andere plekken in het lichaam.
- Abnormale voetstand: Platvoeten of juist een extreem hoge voetboog kunnen problemen veroorzaken die steunzolen kunnen helpen corrigeren.
- Sportblessures: Sporters kunnen baat hebben bij steunzolen om overmatige belasting en blessures te voorkomen.
Het proces van aanmeten van steunzolen
Het aanmeten van steunzolen is een zorgvuldig proces dat meestal wordt uitgevoerd door een podotherapeut of een specialist in voetgezondheid. Hieronder lopen we de verschillende stappen van dit proces van steunzolen aanmeten door:
- Eerste consultatie: Tijdens je eerste bezoek bespreekt de specialist je klachten en medische geschiedenis. Vragen over je activiteiten, schoenen en waar je pijn hebt volgen hierop.
- Voetanalyse: Een grondige voetanalyse volgt. Denk aan een visuele inspectie, palpatie (het voelen van de voeten) en een analyse van je looppatroon.
- Gipsafdruk of digitale scan: Voor maatwerk steunzolen wordt een nauwkeurige afdruk van je voeten genomen. Dit kan met gipsbandages of met een digitale 3D-scan. Er wordt een exact model van je voet gecreëerd.
- Ontwerp van de steunzolen: De afdruk of scan wordt gebruikt om een paar steunzolen op maat te maken.
- Passen: Zodra de steunzolen klaar zijn, ga je terug om ze te passen. De pasvorm wordt gecontroleerd en er wordt gekeken of ze goed in je schoenen zitten. Er kunnen nog kleine aanpassingen worden gedaan.
- Opvolging: Na de eerste periode is een vervolgafspraak gebruikelijk om te controleren hoe je voeten reageren op de steunzolen.
Voordelen van steunzolen
- Pijnverlichting: Verminderen van pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen en rug.
- Betere houding: Helpen bij het corrigeren van de stand van je voeten, wat een positieve invloed heeft op je algehele houding.
- Verhoogd comfort: Meer comfort tijdens het staan en lopen, vooral voor mensen die lange uren op hun voeten doorbrengen.
Verschil kant-en-klare steunzolen en maatwerk steunzolen
Kant-en-klare steunzolen worden geproduceerd in massa. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en stijlen. Dit type steunzool biedt een basisniveau van ondersteuning. Je vindt ze online of bij de drogisterij. Maatwerk steunzolen worden speciaal gemaakt voor jouw voeten. Ze vormen naar jouw voeten door een op maat gemaakte pasvorm. Ook is de ondersteuning helemaal afgesteld op het comfort van jouw voeten. Heel handig als je specifieke voetproblemen hebt.
Ben je op zoek naar schoenen met een uitneembaar voetbed om gemakkelijk je eigen steunzolen in te plaatsen? Het schoenenmerk Wolky heeft goede schoenen in de collectie. Bijna al hun schoenen hebben een los voetbed. Ideaal voor je eigen steunzolen!