Terug
Terug

Slijmbeursontsteking aan de hiel

Een slijmbeursontsteking kan vervelend zijn. Een ontsteking aan een van de twee slijmbeurzen aan de achterkant van de hiel wordt achilles bursitis genoemd. Een pijnlijke aandoening die je dagelijks leven kan beïnvloeden. De slijmbeursontsteking ontstaat wanneer de slijmbeurs aan de hiel ontstoken raakt. Dit kan leiden tot zwelling, pijn, en eventueel vermindering van bewegingsvrijheid.

slijmbeursontsteking hiel

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een soort kussentje tussen pezen, spieren en botten. Het is gevuld met vocht, ook wel gewrichtsvloeistof genoemd. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat een gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees over het bot of de huid schuurt. Slijmbeurzen bevinden zich op veel verschillende plekken in het lichaam, zo ook bij de hiel.

De hiel heeft twee slijmbeurzen, namelijk een diepe slijmbeurs en een oppervlakkige slijmbeurs. De diepe slijmbeurs ligt tussen het hielbeen en de achillespees. De oppervlakkige slijmbeurs ligt tussen de huid en de achillespees.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking hiel?

In de meeste gevallen ontstaat een slijmbeursontsteking niet van de ene op de andere dag. Vaak ontstaat het geleidelijk, waarbij de pijn en het ongemak ook geleidelijk aan verergeren.

Een oppervlakkige slijmbeursonsteking is vaak het gevolg van (herhaaldelijk) letsel of schade aan de slijmbeurs. Denk hierbij aan het schuren van de schoen tegen de hiel. De slijmbeurs vult zich met meer vocht dan normaal het geval, waardoor er een zichtbare knobbel ontstaat aan de achterkant van de hiel. Deze knobbel kan pijnlijk zijn. In het begin zal de bobbel zacht zijn, daarna kan het net zo hard aanvoelen als bot.

Voor een ontsteking van de diepe slijmbeurs kan een achillespeesontsteking de oorzaak zijn. Door de zwelling van de achillespees wordt de ruimte voor de slijmbeurs beperkt; de slijmbeurs komt als het ware klem te zitten tussen het bot en de achillespees. Dit is een veelvoorkomend probleem bij sporters en atleten.

Welke klachten heb je?

Een slijmbeursontsteking van de hiel is te herkennen aan een verdikking. Vaak is de hiel verdikt en pijnlijk. De verdikking bevindt zich boven het hielbeen of de hak van de voet. Op deze plek komt de achillespees los van de aanhechting. De hiel kan warm aanvoelen en een rode kleur hebben als de ontsteking ernstig is. Ook kunnen mensen met een ontstoken hiel moeilijk bewegen na een tijdje rust. Denk aan het opstaan uit bed of uit een stoel, nadat je hebt gelegen of gezeten. Daarnaast is intens fysieke activiteit zeer belastend en pijnlijk voor je voeten. Sporten gaat vaak niet zonder pijn.

Pijn is een veelvoorkomend symptoom van een slijmbeursontsteking aan de hiel. Pijn aan de achterkant van de hiel komt vaak voor, of dit nu tijdens het lopen of in rust is. Ook kan de pijn ’s nachts of direct na het opstaan voorkomen. Slechte schoenen die over de plek heen schuren kunnen de pijn verergeren. Zoals gezegd kan er een knobbel ontstaan, die pijnlijk aan kan voelen.

Behandeling van de slijmbeursontsteking hiel

Meestal geneest een slijmbeurs van zelf weer. Dit kan binnen enkele weken, mits de oorzaken worden geëlimineerd. Rust is heel belangrijk bij het behandelen van een slijmbeursontsteking van de hiel. Beweeg en belast de hiel niet te veel, om er zeker van te zijn dat deze voldoende rust krijgt. Kleine bewegingen zijn wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewricht niet stijf wordt. Een fysiotherapeut kan je aanraden welke bewegingen goed zijn om te blijven doen en welke bewegingen vermeden moeten worden. De fysio kan ook kijken naar je houding en looppatroon. Eventueel ligt hier een deel van de oorzaak van de klachten.

Daarnaast is het uiteraard van belang om goede schoenen te dragen met de juiste pasvorm speciaal voor jouw voeten. Het schuren van je schoenen kan een ontsteking veroorzaken en/of verergeren. Wanneer je deze factor weghaalt, zal de ontsteking voorkomen worden en/of verbeteren. Een extra hielkussen in je schoen kan zorgen voor extra ondersteuning en comfort.

Als de klachten niet vanzelf verdwijnen, zullen verdere maatregelen noodzakelijk zijn. Wanneer de klachten langer dan een half jaar aanhouden, spreken we van een ‘chronische’ slijmbeursontsteking. Professionele behandeling is dan ten zeerste aan te raden.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!