Terug
Terug

Pijnlijke voeten bij opstaan, wat kun je eraan doen?

Heb je last van pijnlijke voeten als je opstaat? Bijvoorbeeld als je ’s morgens na het opstaan voor het eerst op je voeten gaat staan, of wanneer je lange tijd hebt gezeten en weer op je voeten gaat staan. Op deze pagina beschrijven we een aantal oorzaken van pijnlijke voeten bij opstaan en geven we je tips om pijnlijke voeten te voorkomen.

Pijnlijke voeten bij opstaan

advertentie

Pijnlijke voeten advertentie

De oorzaak van pijnlijke voeten

De oorzaak van deze pijn is meestal een stijve spier, de fascia plantaris, die langs de onderkant van uw voet loopt. Bij de meeste mensen spant deze spier zich na lang zitten of liggen aan omdat hij koud wordt, waardoor hij nog meer samentrekt. Dit kan leiden tot ontsteking en pijn op de aanhechtingsplaats (waar hij vastzit aan het bot), waar mensen vaak de pijn voelen. In dat geval spreken van hielspoor, een voetklacht die niet overgaat door een paar oefeningen te doen. Dan verwijzen we je graag naar ons artikel over hielspoor.

Maar als je gewoon een pijnlijke voet hebt die een beetje pijn doet, maar waar verder je verder geen langdurige klachten van ervaart, dan heb je waarschijnlijk wat aan onderstaande tips.

Wat kun je doen als je voeten pijn doen?

Tip 1: Draag goede schoenen

Draag schoenen die goed passen. Heb je overgewicht, neem dan schoenen die breed genoeg zijn. Heb je platvoeten, kies dan voor schoenen die je voeten ondersteunen. Heb je een hoge wreef, kies dan schoenen met een goede hielsteun.

Tip 2: Strek je voeten en benen voordat je opstaat

Voordat je opstaat, strek dan even je voeten en je benen. Strekken terwijl je zit, kan pijnlijke voeten bij opstaan helpen voorkomen. Stretches moeten langzaam en voorzichtig worden uitgevoerd en minstens 30 seconden worden aangehouden. Herhaal dit in totaal 3 keer voordat je opstaat uit je stoel.

Tip 3: Werk aan het versterken van de spieren in je voeten en benen

Om de spieren in je voeten te versterken ga je op één voet staan met de andere gebogen voor je, en probeer dan de tenen van je staande voet op te tillen. Herhaal dit 10 keer op elke voet.

Ga op één voet staan, met de andere gestrekt achter u in een hoek van 90 graden. Ga dan op uw tenen staan terwijl u uw rug recht houdt en uw been gestrekt achter u (dat parallel met de grond moet zijn). Houd 10 seconden vast voordat u terugkeert naar de beginpositie en herhaal dit 10 keer op elke voet.

Hoe moet je pijnlijke voeten verzorgen?

Pijnlijke voeten bij opstaan worden niet verzacht door het te negeren, maar door ze goed te verzorgen. Goede schoenen zijn heel belangrijk voor je voeten, dus zorg voor comfortabele schoenen die geen pijn doen bij het lopen. Vermijd hoge hakken die je voeten geen ondersteuning bieden! Als het pijn doet als je erop loopt, helpen ze je situatie niet.

Het is belangrijk om voor je voeten te zorgen en te doen wat je kunt om voetpijn te voorkomen. Als je niet zeker weet wat je kunt doen, praat dan met een podotherapeut bij jou in de buurt die je voeten kan beoordelen en aanbevelingen kan doen over hoe jij je voeten in de toekomst het beste gezond kunt houden.

Pijnlijke voeten door lang staan

Langdurig staan kan een aanzienlijke belasting voor de voeten vormen en kan leiden tot pijn en ongemak. Of je nu een beroep hebt waarin je lange uren moet staan, zoals winkelpersoneel, horecamedewerkers of medische professionals, of als je simpelweg veel tijd staand doorbrengt, is het essentieel om aandacht te besteden aan de gezondheid van je voeten.

Tips om pijn door lang staan te verminderen:

  1. Draag comfortabele schoenen: kies schoenen die voldoende ondersteuning bieden aan de voetboog en schokken absorberen. Overweeg inlegzolen voor extra comfort.
  2. Gebruik antivermoeidheidsmatten: als je op een harde vloer staat, overweeg dan het gebruik van antivermoeidheidsmatten om de druk op de voeten te verminderen. Op deze website vind je antivermoeidheidsmatten.
  3. Wissel van houding: probeer regelmatig je gewicht van het ene been naar het andere te verplaatsen om drukpunten te verminderen.
  4. Neem korte pauzes: gun jezelf korte pauzes om te zitten en je voeten te ontlasten. Probeer ook enkele eenvoudige strekoefeningen te doen.
  5. Investeer in goede houding: zorg ervoor dat je een goede lichaamshouding behoudt om extra belasting op de wervelkolom te voorkomen. Houd je rug recht en je schouders ontspannen.
  6. Oefen voet- en enkeloefeningen: versterk en rek regelmatig de spieren van je voeten en enkels om vermoeidheid te verminderen.
  7. Zorg voor goede ondersteuning: als je voor je werk lang moet staan, overweeg dan aangepaste schoenen of steunzolen voor extra ondersteuning.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam en indien nodig professioneel advies in te winnen, vooral als de pijn aanhoudt. Het implementeren van deze tips kan echter een waardevolle eerste stap zijn om pijn door lang staan te verminderen en de algehele voetgezondheid te behouden.

Pijnlijke onderkant van de voet

Pijn aan de onderkant van de voet kan verschillende oorzaken hebben en kan variëren van een mild ongemak tot ernstige pijn. Het is essentieel om de specifieke oorzaak van de pijn aan de onderkant van de voet te identificeren voordat je gericht actie onderneemt. Zo kan je last hebben van hielspoor, maar kun je ook doorgezakte voeten hebben. Probeer erachter te komen waar de pijn vandaan komt en pas je oplossingen daarop aan. Zo kun je geschikt schoeisel vinden, wat (hopelijk) je klachten en pijn zal verminderen.

Wat zijn de beste schoenen voor pijnlijke voeten?

Pijnlijke voeten kunnen het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden, maar het kiezen van de juiste schoenen kan een aanzienlijk verschil maken. Hier zijn enkele overwegingen bij het selecteren van schoenen voor pijnlijke voeten en enkele aanbevelingen.

Kenmerken van de beste schoenen voor pijnlijke voeten:

  1. Ondersteuning van de voetboog: schoenen met een goede voetboogondersteuning helpen om de druk gelijkmatig over de voet te verdelen, wat kan helpen om pijn te verminderen, vooral bij aandoeningen zoals platvoeten.
  2. Schokabsorptie: schoenen met schokabsorberende eigenschappen verminderen de impact op de voeten bij elke stap, waardoor de belasting op gevoelige gewrichten en spieren wordt verminderd.
  3. Orthopedische schoenen: deze zijn speciaal ontworpen om de voeten te ondersteunen en zijn vaak aangepast aan individuele voetproblemen.
  4. Schoenen met uitneembare inlegzolen: hierdoor kun je aangepaste of orthopedische inlegzolen dragen om extra ondersteuning te bieden.
  5. Sandalen met voetbedden: sommige merken bieden sandalen met anatomisch gevormde voetbedden die de voetboog ondersteunen.
  6. Comfortschoenen: het schoenenmerk Wolky heeft een ruime collectie aan comfortschoenen en schoenen voor verschillende soorten voetklachten. Neem een kijkje bij Wolky’s comfortschoenen.

Het is belangrijk om bij het selecteren van schoenen rekening te houden met individuele behoeften en medische aandoeningen. Het is ook raadzaam om bij twijfel professioneel advies in te winnen, zoals bij een podoloog of orthopedisch specialist, om de juiste schoenen te vinden die aansluiten bij jouw specifieke situatie.

Op zoek naar goede schoenen voor hielspoor? Het schoenenmerk Wolky heeft voor jou de oplossing.

Was dit artikel behulpzaam?

7
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!