Terug
Terug

Peesplaatontsteking in de voet

Peesplaatontsteking ken je misschien ook wel onder de naam fasciitis plantaris. Het is een veelvoorkomende voetklacht die ontstaat door irritatie of ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet. De peesplaat bestaat uit een dikke band van bindweefsel die van de hiel naar de tenen loopt en een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van de voetboog. Een ontsteking aan de peesplaat kan behoorlijk pijnlijk zijn en vooral ook de mobiliteit belemmeren. Vaak na een langdurige pauze is het zeer pijnlijk.

peesplaatontsteking

Wat is peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking is een aandoening die ontstaat wanneer de peesplaat, die onder spanning staat tijdens het lopen of staan, overbelast raakt. Er ontstaan microscheurtjes die leiden tot een ontsteking. Het is een veelvoorkomende voetklacht bij mensen die veel tijd op hun voeten doorbrengen, zoals atleten, hardlopers, en mensen met staande beroepen.

Verschillende oorzaken

  1. Overmatige belasting van de voet: Atleten zijn bijvoorbeeld veel vatbaarder voor peesplaatontsteking vanwege de herhaalde impact van hun voeten op harde oppervlakken. Langdurig lopen of staan op harde gronden overbelast de voet en dus de peesplaat.
  2. Verkeerd schoeisel: Het dragen van schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden, zoals schoenen zonder voldoende demping of steun onder de voetboog, kan leiden tot de voetklacht. Harde zolen of dunne inlegzolen helpen niet bij het opvangen van schokken.
  3. Overgewicht: Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op peesplaatontsteking, omdat het extra gewicht de druk op de peesplaat vergroot.
  4. Afwijkende voetvormen: Mensen met een afwijkende vorm van de voeten (zoals platvoeten of een hoge voetboog) lopen meer risico op een ontsteking. Je voet wordt onevenredig belast en dus kwetsbaarder.
  5. Veroudering: Helaas ook een mogelijke oorzaak. Naarmate we ouder worden, verliezen we flexibiliteit en schokabsorberende eigenschappen in onze voeten.

Hoe herken je een peesplaatontsteking: de symptomen

  • Pijn in de ochtend: De pijn is vaak het hevigst bij de eerste stappen in de ochtend of na een periode van rust. Tijdens de rust wordt de peesplaat strak en stijf, waardoor ‘ie gevoeliger is voor pijn wanneer je weer begint te lopen.
  • Pijn na langdurig zitten: Ook bij zitten geef je je voeten rust. De pijn kan weer verergeren als je gaat bewegen.
  • Pijn na inspanning: Hoewel de pijn vaak niet tijdens activiteiten zelf optreedt, kun je meer last krijgen na lichamelijke inspanning.
  • Lichte zwelling: In sommige gevallen kan er een lichte zwelling optreden rond de hiel of de voetboog. Dit is niet altijd het geval.

Behandeling van peesplaatontsteking

De behandeling van een peesplaatontsteking richt zich op het verlichten van de ontsteking, het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing.

  1. Rust en ontlasting: Een makkelijke én moeilijke behandeling. Het is belangrijk om je voeten voldoende rust te geven en belastende activiteiten te vermijden. Loop geen lange afstanden en sta niet te lang op harde oppervlakken. Geef je peesplaat de kans om te herstellen.
  2. Rekoefeningen en fysiotherapie: Rekoefeningen gericht op de peesplaat en de spieren in de kuit kunnen helpen om de spanning in het weefsel te verminderen. Het regelmatig stretchen van je achillespees en peesplaat kan helpen de flexibiliteit te verbeteren. Een fysiotherapeut kan je helpen met gerichte oefeningen.
  3. Ijzen en ontstekingsremmers: Dit is meer een tijdelijke, korte termijn oplossing. Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Ook ontstekingsremmers kunnen helpen bij de pijn.
  4. Schoenen en inlegzolen: Het dragen van goed passende, ondersteunende schoenen die ook nog eens een goede demping bieden, is belangrijk voor het herstel van je voeten. Ook steunzolen kunnen helpen bij de ondersteuning. Bekijk hier schoenen met goede demping.
  5. Nachtspalken: Een nachtspalk is een hulpmiddel dat ’s nachts wordt gedragen om de voet in een bepaalde positie te houden. Hierdoor is de pijn in de ochtend minder.

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van peesplaatontsteking is soms helaas onmogelijk. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om de risicofactoren te minimaliseren.

  • Draag de juiste schoenen: Kies schoenen die goed passen, voldoende demping bieden en de voetboog goed ondersteunen, vooral als je veel staat of loopt (bijvoorbeeld voor je werk).
  • Vermijd overbelasting: Bouw je activiteiten geleidelijk op en vermijd lange periodes van intensieve belasting.
  • Stretch regelmatig: Het uitvoeren van eenvoudige rekoefeningen voor de peesplaat, achillespees en kuitspieren kan de flexibiliteit bevorderen. Overleg eventueel met je fysiotherapeut.
  • Blijf op gewicht: Overgewicht kan de belasting op je voeten verhogen. Het behouden van een gezond gewicht kan de druk verminderen.
  • Gebruik inlegzolen die steun bieden: Orthopedische inlegzolen kunnen je voetboog ondersteunen en de druk verdelen over je voeten.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Zenuwpijn voeten

Pijnlijk! Zenuwpijn in voet

Lees meer
wintervoeten

Wintervoeten

Lees meer
schoenen wit maken

Schoenen wit maken: zo doe je dat!

Lees meer
Stevige schoenen

Het belang van stevige schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!