Last van hielspoor? Dry needling kan verlichting bieden!
Bijgewerkt op 1 juni 2023Hielspoor behandelen met dry needling: het is een methode die steeds populairder wordt. Deze behandeling is vrij nieuw in Nederland en blijkt voor veel mensen succesvol om van hielspoorklachten af te komen. Bij dry needling worden zogenaamde triggerpoints (pijnpunten) met hele dunnen naalden behandeld. Deze fysiotherapeutische methode wordt niet alleen bij hielspoor, maar ook bij allerlei andere lichamelijke klachten toegepast. Hoe zo’n behandeling in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.
Wat is hielspoor?
Voor we dieper op dry needling ingaan, eerst wat informatie over wat hielspoor nou precies is. Bij hielspoor is de peesplaat ontstoken, wat voor een pijnlijk gevoel ter hoogte van de hiel kan zorgen. Deze pijn is het ergst bij het ’s ochtends opstaan, of wanneer je gaat staan na een lange tijd van rust. Je kunt op die momenten stekende pijnscheuten in de hiel ervaren, die meestal na een tijdje lopen weer over gaan. Waar je de pijn precies voelt, is afhankelijk van op welke plek de peesplaat ontstoken is, maar de irritatie bevindt zich altijd ergens ter hoogte van de hiel.
Dit zijn de oorzaken van hielspoor
Hielspoor komt vooral voor bij mensen die hun voeten veel belasten. Mensen met een staand of lopend beroep, zoals obers, postbodes of orderpickers hebben relatief meer kans op hielspoor te ontwikkelen. Ook neemt de kans op hielspoor toe als je veel wandelt of hardloopt of regelmatig op slechte schoenen loopt. Vooral als je schoenen draagt die niet voldoende demping aan je voeten geven, neemt het risico op hielspoor toe. Hierdoor moet jouw voet steeds de klappen van het lopen opvangen, wat uiteindelijk voor irritatie kan zorgen.
Wat is dry needling?
Dry needling is in Nederland nog een relatief nieuwe fysiotherapeutische behandelmethode, maar wordt in andere landen al jaren succesvol toegepast. Bij dry needling worden pijnpunten (triggerpoints) behandeld met zeer dunne naaldjes. Triggerpoints zijn pijnpunten in het lichaam, die voelen als kleine knoopjes. Als je op de trigger points drukt, treedt de pijn op. Door deze pijnpunten door middel van pulserende naaldjes los te maken, kan je op termijn van de klachten afkomen. Dry needling lijkt enigszins op acupunctuur, omdat ook hier met naalden wordt gewerkt. Toch is het echt een ander systeem. Bij acupunctuur worden energiebanen behandeld, en niet alleen pijnpunten. Een ander verschil is dat de naalden bij een acupunctuurbehandeling zo´n 20 minuten blijven zitten, terwijl bij dry needling de naaldjes, maar kort in de triggerpoint worden aangebracht.
Hoe hielspoor met dry needling wordt behandeld
Om te kijken of hielspoor met een dry needling behandeling kan worden behandeld, zal de fysiotherapeut eerst op zoek gaan naar triggerpoints. Bij hielspoor bevinden deze zich meestal in de kuit en onderbenen en soms ook in de voetzool. Als de triggerpoints zijn gevonden, worden de naaldjes ingebracht en zal de behandelaar de naald zachtjes bewegen. Dit wordt gedaan tot er een reactie in de spier optreedt. Dit gebeurt vaak al na een paar seconden en voelt als een lichte kramp. Hoe dit voelt, verschilt van persoon tot persoon. Voor sommige mensen kan dry needling zeer pijnlijk zijn, terwijl anderen er nauwelijks iets van zullen voelen. Als er geen triggerpoints worden gevonden, kan er geen dry needling behandeling plaatsvinden.
Na een dry needling sessie kan de behandelde spier nog een tijdje pijnlijk en stijf aanvoelen. Dat duurt vaak zo´n 1 tot 3 dagen. Na 3 tot 5 behandelingen wordt bekeken of de behandeling aanslaat en of het zinvol is om door te gaan met dry needling.
Hielspoor dry needling wordt in sommige gevallen vergoed door je zorgverzekering
Dry needling wordt door steeds meer fysiotherapeuten aangeboden als (aanvullende) behandeling en steeds meer mensen zijn enthousiast over de resultaten van hielspoor dry needling. In sommige gevallen wordt de behandeling ook vergoed door de zorgverzekering. Of dit het geval is bij jou, hangt af van jouw verzekeraar. Je kunt contact met jouw zorgverzekering opnemen om te checken of dry needling ook in jouw situatie wordt vergoed.
Wat kan je nog meer doen tegen hielspoor?
Spreekt het idee van kleine naaldjes je niet echt aan, maar heb je wel last van hielspoor? Dan zijn er gelukkig ook andere dingen die je kunt doen om van je klachten af te komen. Vaak helpt het al om relatieve rust te houden, en je voeten wat meer ontspanning te gunnen. Ook is het zaak om je schoenen eens goed onder de loep te nemen. Bieden ze wel voldoende demping, of zou je eigenlijk wel wat dikkere zolen kunnen gebruiken? Lekkere dikke zolen van rubber, die fungeren als kussentjes voor jouw hielen, helpen vaak al een hele boel! Kies dus voor goede hielspoor schoenen.