Terug
Terug

Jumpers knee

Heb je pijn aan de voorkant van je knie, net onder de knieschijf? Dan zou je last kunnen hebben van Jumpers Knee, ook wel patella tendinopathie genoemd. Dit is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij sporters die veel springen. Maar ook niet-sporters kunnen hier last van krijgen! In dit blog vertellen we je alles over Jumpers Knee.

scheenbeen

Wat is Jumpers Knee?

Jumpers Knee is een ontsteking van de pees die de knieschijf verbindt met het scheenbeen. Deze pees wordt continu belast bij bewegingen zoals springen, hardlopen, en zelfs bij dagelijks gebruik van je benen. De medische term voor Jumpers Knee is patella tendinopathie, waarbij de pees ontstoken of beschadigd kan zijn door overbelasting.

Oorzaken van Jumpers Knee

1 | Overbelasting

De belangrijkste oorzaak van Jumpers Knee is overbelasting van de kniepees. Als je veel springt, rent of plotselinge bewegingen maakt, moet je pees enorm veel kracht verwerken. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in de pees die zich in de loop der tijd kunnen ophopen.

2 | Verkeerde techniek

Bij veel sporten, vooral die met veel springen, kan een verkeerde techniek (bijvoorbeeld verkeerd landen) extra druk op de kniepees zetten. Dit vergroot de kans op blessures.

3 | Spieronevenwichtigheden

Spieren rondom de knie spelen een grote rol in het stabiliseren van de knie. Als deze spieren te zwak zijn of niet goed samenwerken, kan de druk op de pees toenemen, wat kan leiden tot Jumpers Knee.

4 | Slechte schoenen of ongeschikte ondergrond

Schoenen die geen goede demping bieden of sporten op harde ondergronden kunnen ook bijdragen aan de belasting van de kniepees.

Symptomen van Jumpers Knee

  1. Pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf. De pijn verergert bij springen, rennen of traplopen.
  2. Zwelling en gevoeligheid rondom de knie.
  3. Verminderde kracht en flexibiliteit. Buigen of strekken kan lastiger worden.

Behandelingsmogelijkheden

  1. Rust en ijs: Bij de eerste tekenen van de aandoening is het belangrijk om de knie rust te geven. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
  2. Fysiotherapie: Dit is een belangrijk onderdeel van het herstel. Specifieke oefeningen kunnen het herstel bevorderen.
  3. Rek- en strekoefeningen: Oefeningen die zijn gericht op het rekken van de spieren rondom de knie kunnen helpen de druk op de pees te verlichten.
  4. Tape of brace: In sommige gevallen kan het gebruik van tape of een kniebrace helpen om de knie extra ondersteuning te bieden.
  5. Medicatie: Pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van de pijn.
  6. Operatie: Als de pijn aanhoudt en niet verbetert met de bovengenoemde behandelingen, kan een arts overwegen om een operatie uit te voeren.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Comfortabele werkschoenen

Comfortabele Werkschoenen voor 50-Plussers: Blijf Actief en Pijnvrij op de Werkvloer

Lees meer
Gevoelloze tenen

Help! Ik heb dikke voeten

Lees meer
Gevoelloze tenen

Pijn binnenkant voet

Lees meer
peesontsteking enkel

Peesontsteking in de enkel

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!