Terug
Terug

Hallux limitus rigidus

Hallux limitus en hallux rigidus, ook wel bekend als een stijve grote teen. Hoewel vaak door elkaar gehaald tot hallux limitus rigidus, zijn dit twee aparte voetaandoeningen. Beide beperken de beweging van de grote teen. We bespreken wat het is, de oorzaken, symptomen en behandelingen. Lees snel verder!

hallux limitus rigidus

Wat zijn hallux limitus en hallux rigidus?

Hallux limitus is een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van het grote teengewricht beperkt is. Het kan resulteren in pijn en stijfheid, vooral bij het afrollen van de voet tijdens het lopen. Hoe langer je hiermee door blijft lopen, hoe erger de klacht kan worden.

Hallux rigidus is een ernstigere vorm van hallux limitus waarbij de grote teen haast helemaal niet meer kan bewegen. In plaats van alleen beperkte beweging, is het gewricht vaak stijf en geheel onbeweeglijk. Dit kan ernstige pijn en ongemak veroorzaken, wat wordt verergerd tijdens het lopen.

Oorzaken van hallux limitus / rigidus

  1. Genetische eigenschappen: Erfelijkheid speelt helaas een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze aandoeningen. Kinderen van ouders met hallux limitus / rigidus hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dezelfde problemen.
  2. Anatomische afwijkingen: Hierop voortbordurend, bepaalde voetstructuren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de voetaandoening. Bijvoorbeeld, een platte voet of een abnormale stand van de grote teen kan leiden tot overmatige druk op het grote teengewricht.
  3. Verwondingen: Verwondingen aan de voet (denk aan breuken of verstuikingen) kunnen schade aan het grote teengewricht veroorzaken en bijdragen aan hallux limitus rigidus.
  4. Belasting van het gewricht: Herhaalde stress en belasting van het grote teengewricht (bijvoorbeeld door intensieve sporten, langdurig staan of verkeerd schoeisel) kunnen bijdragen aan de slijtage van het gewricht en de ontwikkeling van de limitus / rigidus.

Symptomen van hallux limitus rigidus

De symptomen van hallux limitus en rigidus kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn de volgende.

  • Pijn: Vooral bij het lopen en staan, wanneer de voet wordt afgerold.
  • Stijfheid: Beperkte beweging van het teengewricht is maar mogelijk.
  • Verhoogde gevoeligheid: Het gewricht kan gevoelig zijn bij aanraking of druk.
  • Veranderingen in looppatroon: Om de pijn te verminderen, kunnen mensen met hallux limitus en hallux rigidus hun looppatroon veranderen. Het lijkt goed te werken tegen de pijn, maar dit kan helaas weer leiden tot andere problemen in andere delen van de voet, enkel, knie, of zelfs rug. Zeker geen aanrader!

Hallux limitus en hallux rigidus behandelen

De behandeling van hallux limitus rigidus hangt af van de ernst van de voetklacht. Ook de mate van de symptomen spelen een grote rol. Orthopedische hulpmiddelen, zoals steunzolen, kunnen helpen bij het corrigeren van de voetafwijking en zo de druk op het grote teengewricht verminderen. Ook oefeningen van de fysiotherapeut kunnen helpen. De verschillende oefeningen en technieken zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de spieren rond de grote teen.

Daarnaast zijn er nog chirurgische behandelingen. Een operatie kan noodzakelijk zijn als niet-chirurgische behandelingen niet effectief zijn en de pijn ondraaglijk is. Denk hierbij aan het verwijderen van een deel van het bot om de bewegingsvrijheid van het gewricht te verbeteren. Ook een kunstgewricht kan helpen bij het verminderen van de pijn. Dit zijn vergaande ingrepen en moeten uiteraard besproken worden met je behandelend arts.

Heb je last van hallux valgus? Hier lees je meer.

Wat kun je zelf doen? Schoenen!

Hoewel schoenen de hallux limitus rigidus niet kunnen verhelpen, kunnen ze wel de pijn helpen verlichten. Het dragen van goed passende, ondersteunende schoenen met een stijve zool kan de druk op het grote teengewricht verminderen en de pijn verlichten. Vooral tijdens activiteiten die veel belasting op de voeten leggen is het van belang om goed schoeisel te kiezen.

Het Nederlandse schoenenmerk Wolky staat bekend om de comfortschoenen in de collectie. Zo’n schoen zou ook goed kunnen helpen bij jouw hallux limitus / rigidus. Bekijk eens deze e-Walk. De sneaker is uitgerust met een speciaal roll-a-way systeem. De stijve zool helpt jouw voet gemakkelijk af te rollen. Minder belastend voor je grote teen is minder pijn. De pasvorm en effectiviteit van de schoenen verandert natuurlijk per persoon en per voet. Toch is aan te raden een goed paar schoenen te dragen voor je overstapt op drastische ingrepen zoals een chirurgische behandeling.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer
doof gevoel in voeten

Doof gevoel in voet

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!