Terug
Terug

Doorgezakte voet: operatie of niet?

Een doorgezakte voet operatie is een manier om van (de klachten van) doorgezakte voeten af te komen. Bij doorgezakte voeten ontbreekt de natuurlijke voetboog. Dit kan bij mensen voor klachten als vermoeide voeten en pijn in de knieën, heupen en (onder)rug zorgen. Naast niet-operatieve behandelingen behoort ook een doorgezakte voet operatie tot de mogelijkheden om met doorgezakte voeten om te gaan. Maar het is ook een ingrijpende behandeling, waar veel hersteltijd voor nodig is en waardoor je de voet voor lange tijd niet mag belasten. In dit blog lees je meer over doorgezakte voeten en de operatie aan deze voetaandoening.

Doorgezakte voeten

Wat zijn doorgezakte voeten?

Er wordt gesproken van doorgezakte voeten, wanneer de voetzool (bijna) volledig op de grond staat. De natuurlijke voetboog is niet of nauwelijks meer aanwezig en de voetzool is plat. Het is niet zo dat doorgezakte voeten per definitie klachten veroorzaken, maar het kan wel voorkomen. Sommige mensen krijgen last van vermoeide voeten, soms in combinatie met pijn in heupen en knieën. Een doorgezakte voet zakt namelijk altijd naar binnen door en heeft daardoor een effect op de gehele lichaamshouding. Last van de heupen, knieën of (lage) rug kunnen daardoor ook voorkomen bij mensen met doorgezakte voeten. Doorgezakte voeten zijn trouwens iets anders dan platvoeten. Platvoeten zijn een voettype, doorgezakte voeten zijn voeten die in de loop van de jaren steeds platter op de grond zijn gaan staan.

Wat zijn de oorzaken van doorgezakte voeten?

Ouderdom, overbelasting of een combinatie van die twee zijn vaak de aanleiding voor doorgezakte voeten. Of je doorgezakte voeten krijgt, heeft dus te maken met jouw leeftijd en de mate waarin je jouw voeten belast. Door ouderdom neemt de kracht in de spieren en pezen langzaam af, wat ervoor zorgt dat ook de voetboog kan doorzakken. Hetzelfde kan gebeuren als je veelvuldig op de been bent en daarbij je voeten overbelast. Mensen met een staand beroep hebben daardoor meer kans op doorgezakte voeten dan mensen die op kantoor werken. Ook kan overgewicht een rol spelen bij het ontwikkelen van doorgezakte voeten. Je voeten moeten harder werken en daardoor bestaat de kans op het doorzakken van de voeten. Om die reden komt de voetaandoening relatief vaak voor bij zwangere vrouwen, die opeens in korte tijd meer gewicht moeten dragen. Tenslotte blijft het ook een kwestie van pech of geluk of je doorgezakte voeten krijgt. Erfelijkheid speelt namelijk ook een rol, en sommige mensen hebben er daardoor meer kans op dan anderen.

Is een doorgezakte voet operatie de enige manier om doorgezakte voeten tegen te gaan?

Wanneer er sprake is van klachten, overwegen mensen soms een doorgezakte voet operatie te ondergaan. Een operatie is ingrijpend en zeker niet de enige manier om met doorgezakte voeten om te gaan. Er zijn verschillende niet-operatieve behandelingen, die de voorkeur hebben op een operatie. Want hoewel er weinig kan worden gedaan om doorgezakte voeten te voorkomen, zijn er wel diverse opties om klachten daarvan te beperken. Zo kunnen schoenen met een goed voorgevormd voetbed al veel doen om de voeten de juiste ondersteuning te geven. Zo´n voetbed simuleert de stand van een gezonde voetboog en zorgt ervoor dat de natuurlijke lichaamshouding niet te veel wordt aangetast. Ook is het een optie om steunzolen te laten aanmeten. Hiervoor kun je terecht bij een voetspecialist of podoloog, die steunzolen kan ontwerpen die goed aansluiten op jouw voettype.

In welke gevallen wordt een doorgezakte voet operatie gedaan?

Meestal kunnen klachten die ontstaan door doorgezakte voeten zonder operatie worden behandeld. Alleen als niet-operatieve methoden onvoldoende werken, kan een doorgezakte voet operatie nodig zijn. Hoe zo’n operatie er precies uitziet, hangt af van de oorzaak van de doorgezakte voet. Wanneer de achtervoet nog goed kan bewegen, wordt meestal gekozen voor een operatie waarbij de belangrijke gewrichten in de achtervoet niet worden aangetast. Wanneer er sprake is van een niet soepele, starre doorgezakte voet, kan het nodig zijn om één of meerdere gewrichten van de achtervoet in een verbeterde stand chirurgisch vast te zetten.

Hoe verloopt het herstel van een doorgezakte voet operatie?

Hoe je precies herstelt van een doorgezakte voet operatie, is natuurlijk voor iedere patiënt verschillend. Maar in de meeste gevallen verloopt de herstelperiode als volgt. Na de operatie wordt het onderbeen voor ongeveer 6 weken in het gips gezet. In deze periode mag de voet niet belast worden en moet je met krukken lopen. Daarna volgt meestal nog 6 weken loopgips met fysiotherapie. Tijdens de fysiotherapie leer je te lopen met de verplaatste pezen en train je om weer kracht terug te krijgen in de voeten. Over het algemeen is het na ongeveer een half jaar weer mogelijk om de voet weer als vanouds te gebruiken, inclusief wandelen en sporten.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!