Terug
Terug

De symptomen van suikerziekte aan de voeten

Noem het suikerziekte, noem het diabetes. Het is een chronische aandoening die de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Als het niet goed wordt beheerd, kan het ernstige complicaties veroorzaken. Een van de gebieden waar diabetici speciale aandacht aan moeten besteden, zijn hun voeten. Symptomen van suikerziekte kunnen zich als eerste aan de voeten ontwikkelen. In dit blog gaan we dieper in op de symptomen van suikerziekte voeten.

Symptomen suikerziekte voeten

Waarom zijn de voeten zo kwetsbaar?

De voeten zijn kwetsbaar voor de effecten van suikerziekte om verschillende redenen. Ten eerste kan langdurig verhoogde bloedsuikerspiegels leiden tot beschadiging van de zenuwen. Deze beschadiging staat bekend als diabetische neuropathie. Het kan leiden tot een verminderd gevoel in de voeten. Diabetici kunnen mogelijk niet op tijd pijn of ongemak voelen in hun voeten. Ook kan een hoge bloedsuikerspiegel de bloedsomloop naar de voeten verminderen. Dit vertraagd de genezing van wonden, wat het risico op infectie vergroot.

Symptomen van suikerziekte aan de voeten

 1. Gevoelloosheid en tintelingen: Suikerziekte voeten kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of een branderig gevoel in de voeten en tenen. Dit komt door schade aan de zenuwen die de sensaties naar de hersenen overbrengen.
 2. Veranderingen in de huid: Mensen met diabetes hebben vaak een droge en schilferige huid. De huid is ook gevoelig voor scheuren en wondjes.
 3. Wonden genezen langzaam: Door een verminderde bloedcirculatie kunnen kleine wondjes snel uitgroeien tot ontstekingen die moeilijk genezen.
 4. Verkleuringen: De kleur van de huid kan ook veranderen. De huid kan rood, blauw of juist erg bleek worden. Dit kan wijzen op problemen met de bloedsomloop.
 5. Veranderingen in de vorm van de voeten: Diabetici kunnen meer voetklachten krijgen. Door een verandering in de spieren en gewrichten kun je bijvoorbeeld hamertenen of doorgezakte voeten krijgen.

Meer lezen over diabetesvoeten?

Risicofactoren die bijdragen aan symptomen van suikerziekte voeten

 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Overgewicht
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Slechte voetverzorging

Preventie en behandeling van suikerziekte voeten

Hoewel diabetes voetproblemen kan veroorzaken, zijn er stappen die diabetici kunnen nemen om hun risico te verminderen:

 1. Goede bloedsuikerbeheersing: Het handhaven van stabiele bloedsuikerspiegels kan helpen om schade aan de zenuwen en bloedvaten te verminderen.
 2. Regelmatige voetcontroles: Diabetici moeten regelmatig hun voeten inspecteren op blaren, wonden of veranderingen in de huidskleur.
 3. Goede voetverzorging: Dagelijkse voetinspectie, het dragen van comfortabele schoenen, het niet blootstellen van de voeten aan extreme temperaturen en het hydrateren van de huid kunnen helpen om verdere problemen te voorkomen.
 4. Professionele zorg: Het is van belang om regelmatig je voeten te laten controleren door een zorgverlener. Denk aan een podotherapeut of diabetische voetspecialist. Vroegtijdige problemen kunnen zo geïdentificeerd en behandeld worden!

Goede schoenen voor diabetesvoeten vind je bij het Nederlandse schoenenmerk Wolky. De schoenen hebben een naadloos voorblad, wat irritaties voorkomt. Ook zijn ze super zacht. Heerlijk voor diabetesvoeten!

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

dames slippers met voetbed

Dames slippers met voetbed

Lees meer
sandalen voor steunzolen

Sandalen voor steunzolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!